Belföld koronavírus

Maruzsa Zoltán: Nem lesz lázmérés az érettségi vizsgák előtt

Az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára adott tájékoztatást a jövő heti érettségi vizsgákról. Maruzsa Zoltán elmondta, hétfőn kezdődnek az érettségik, nem történt olyan esemény, ami miatt a vizsgákat el kellene halasztani, a járvány kontroll alatt van.

Az államtitkár ismertette, több mint 84 ezer fő tesz majd érettségi vizsgát, mindössze 2455 diák lépett vissza az idei vizsgáktól a koronavírus-járvány miatt. Tehát – mint mondta – a tanulók 97 százaléka vizsgázni akar. Hozzátette, a visszalépés lehetősége továbbra is biztosított.

Maruzsa Zoltán kiemelte, nem lesz lázmérés az érettségi vizsgák előtt.

Az alapelv ugyanis az, hogy aki beteg, az ne vegyen részt a vizsgán, aki pedig ennek ellenére részt akar venni, az gyógyszerrel egyébként is le tudja vinni a lázát. Tehát nem látják értelmét a lázmérésnek.

A biztonsági intézkedésekről szólva elmondta:

  • Az első héten 9 órakor kezdődnek a vizsgák, hogy a munkába járók és az érettségizők ne találkozzanak a tömegközlekedési eszközökön.
  • Arra számítanak, sokan mennek majd autóval, így az iskolák közelében rendőri jelenlét és forgalomirányítás lesz.
  • Mindenkinek maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak. Előbbiből 422 ezer, utóbbiból 147 ezer áll rendelkezésre. Valamint kézfertőtlenítő is lesz mindenhol.
  • Folyamatos lesz az intézmények takarítása.
  • A krónikus, idősebb tanárokat tehermentesítik.
  • Nyitott ajtók és ablakok mellett zajlanak majd a vizsgák.
  • Mivel a papíron 24 óráig él a vírus, pihentetik majd a feladatsorokat.
  • Nem lesz kötelező a diákoknak az öltöny viselése.

Maruzsa elmondta továbbá, hogy több mint 1100 helyen tartják meg a vizsgákat, amelyre 12 millió oldalnyi feladatlapot nyomtattak ki. Ezeket 26 teherautó szállítja ki hat napon keresztül. Az államtitkár hozzáfűzte a legidősebb vizsgázó egy majdnem 70 éves személy lesz, aki nem lépett vissza az érettségitől.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik