Belföld koronavírus

Koronavírus elleni gyógyszert vásárolt a Richter

Franciaországban hatékony gyógyszert találtak a súlyos koronavírusosok kezelésére – írtuk tegnap mi is.

Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek esetében egy egyelőre nem publikált francia tanulmány szerint, amelynek eredményeit a párizsi közkórházak igazgatósága tette közzé. A tocilizumabbal végzett kezelés jelentősen csökkentette az lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak arányát azokhoz képest, akik a hagyományos kezelést kapták, közölték a szakemberek, akik az eredményeket a francia egészségügyi hatóságokhoz és az Egészségügyi Világszervezethez is eljuttatták. A szer az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja, gátolja az immunrendszer működéséért felelős egyik fehérje receptorát. Sok Covid-19-es beteg olyan eltúlzott immunválasz (citokinvihar) miatt hal meg, amely a szerveit, elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti. A tocilizumab a remények szerint ilyen immungátló szer lehet súlyosabb esetekben.

A napi.hu most arról ír: a Richter Gedeon Nyrt. a mai napon bejelentette, hogy termékvásárlási megállapodást írt alá a Mycenax Biotech Inc. vállalattal az utóbbi által kifejlesztett, reumatoid artritisz kezelésére szolgáló bioszimiláris tocilizumab készítményre.

A megállapodás értelmében a Richter az egész világra kiterjedően megszerzi a termékre vonatkozó fejlesztési, gyártási és értékesítési jogokat. A bioszimiláris tocilizumab termék magába foglalja a termelő sejtvonalakat, a szellemi tulajdonjogokat, a technológiai eljárást és a Mycenax által korábban előállított adatokat.

A megállapodása alapján a Richter négy részletben összesen 16,5 millió dollárt fizet. A tárgyalások kizárólagos jogának biztosításáért a Richter 2 millió dollárt fizetett ki és az aláírást követően további 3 millió dollár mérföldkő kifizetést teljesít. A termék várhatóan az Európai Unió, Kanada, Ausztrália és Japán piacain ugyanakkor csak 2025-ben kerül forgalomba.

Kiemelt kép: Laboratóriumi munkatársak a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában az avatás napján, 2018. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik