Belföld koronavírus

Vérplazma adására kérik a gyógyultakat, a kardiológiai intézet vezetője is átesett a koronavíruson

Vérplazma adására kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket; mostantól a koronavirusplazma.hu címen is várják donorjelöltek jelentkezését.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese ismertette: egy donortól levett plazmából három vérkészítményt állítanak elő, ez a jelenlegi protokoll alapján egy beteg terápiás dózisát jelenti.

Az MTI tudósítása szerint a sajtótájékoztatón ott volt Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója is, aki már meggyógyult a koronavírus-megbetegedéséből, és kedden adott vérplazmát. Elmondta: enyhe lefolyásúnak lehet nevezni a betegségét, mégis

ennyire beteg még sosem volt.

Fejfájással kezdődött, amit nem tudott enyhíteni, kísérő tünetei voltak a végtelen gyengeség, a fáradékonyság, a szaglás- és ízlelés elvesztése, az étvágytalanság, feleségénél pedig izomfájdalom is társult mindehhez. Elmondta, nem szedett speciális gyógyszert, csak a fejfájást csillapította paracetamol tartalmú gyógyszerrel.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója arról beszélt: a passzív immunizációs eljárás során meggyógyult emberek vérplazmáját használják fel a betegek gyógyítására. Jelenleg egy – más, súlyos betegségben is szenvedő – beteget kezelnek plazmaterápiával. Egy hete van az intenzív osztályon, pénteken, szombaton és vasárnap kapta meg három részletben a kezelést. Az állapotáról azt mondta: ígéretesnek tartják nála ezt a kezelést.

Egy másik betegcsoportnál gyógyszeres terápiát alkalmaznak az úgynevezett citokinvihar megelőzésére és kezelésére, ami nagyon súlyos gyulladás, immunreakció, amely beavatkozás nélkül halálozást vagy egyes szervek leállását okozhatja. Több így kezelt betegük van az intenzív osztályon, javul az állapotuk, és a közelében vannak, hogy levegyék a lélegeztetőgépről, illetve felébresszék a mélyaltatásból őket. Vannak olyan betegek is, akiknél ezzel a gyógyszeres terápiával tudták megakadályozni, hogy rosszabb legyen az állapotuk, és az intenzív osztályra kerüljenek.

Nagy Sándor kérdésre elmondta: aki egyébként nem alkalmas plazmaadásra, az most sem adhat. Egyetlen engedményt tettek, a felső korhatárt kiterjesztették 70 évig, tehát ha egy hatvanas éveiben járó volt beteg jelentkezik, és az egészségi állapota megengedi, akkor alkalmas lehet donációra. A közvetlen felhasználás szempontjából kedvezőbbnek nevezte, ha a donor férfi, ugyanakkor a későbbiekben, amikor már esetlegesen gyári gyógyszereket lehet előállítani, a nők vérplazmájára is teljesértékű lehet.

Kiemelt kép: Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója vérplazmát ad a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik