Belföld koronavírus

Sik Endre: életveszélyes az átpolitizált járványügy

Szerinte pillanatnyilag fogalmunk sincs, valójában mekkora a veszély.

A Népszavának Sik Endre azt mondja: őt a koronavírus-vírus járvány idején is a számok, az adatok érdeklik szociológusként. Az egyetemi tanár szerint bár rengeteg az információ, egyre több a kérdőjel a hitelességüket illetően.

Politikai szempontok és különféle konteók, összeesküvés-elméletek is növelik a bizonytalanságot.

Az emberek tudásvágyát a járványról a média és a tudomány igyekszik kielégíteni, látszólag tökéletes a tájékoztatás, mégis az a helyzet,

hogy pillanatnyilag fogalmunk sincs, valójában mekkora a veszély, mikor és hogyan sikerül megfékezni a járvány első hullámát, milyen valószínűséggel kell számítanunk második vagy még több hullámra, az mivel jár majd. Az információözön eddigi eredménye: nemtudás.

Nem a számok hazudnak…

Mindig is vallotta,

a számok sosem hazudnak, a számokkal azonban vissza lehet élni. Magyarországon a járványügy is erősen átpolitizált, ami ebben a helyzetben életveszélyes.

Az egyetemi tanár példának az ágyfelszabadítási harcot hozza. Az kivitelezésében nem egy gonosz politikai manipuláció miatt írja  felül a fokozatosságot, a humánumot, csak a katonai nézőpontot  pörgetik túl. Szerinte a tudósok között is akad, aki – szereplési vágyból, vagy mert úgy érzi, valamit mindenképpen mondania kell – előállít olyan adatsort, amellyel nehéz mit kezdeni.

Azt a legkönnyebb mondani, hogy a vírus után más világ jön, a Tárki vezető kutatója szerint az a kérdés, milyen. Ezért egy olyan nemzetközi kutatás előkészítésén dolgozik, amely a demográfiai, fogyasztási és egyéb adatok alapján, a járvány lecsengése után vizsgálná, melyik országban, mekkora, milyen típusú változások történtek.

A járvány paravánja

Sik Endre a mostani válságot úgy fogja fel, „mint egy természetes kísérletet”. A ’60-as évekből hoz példát az Egyesült Államokból. A karmesterek azt hirdették: a nő kevésbé alkalmas a komolyzene játszására, nincs helye szimfonikus zenekarban. A ’70-es években a feminizmus, az emancipációs mozgalmak hatására elvégeztek egy kísérletet. A zenekarba pályázók paraván mögött játszottak, papucsban, hogy még a cipő kopogása se árulja el őket. Persze a paraván mögötti próbajátékon a nők ugyanúgy szerepeltek, mint a férfiak. A természetes kísérlet abban állt, hogy a paraván használata előtti és utáni időszakot hasonlították össze. A mi kutatásunkban a vírusjárvány lesz a paraván.

Kiemelt kép: MTI/AP/Manu Fernández

Ajánlott videó

Olvasói sztorik