Belföld

Egy helyen minden tudnivaló azoknak, akik most nyelvvizsgáznának

A járvány miatt elmarad a nyelvvizsga, amire jelentkeztem, de a felvételihez kellene a többletpont. Mi lesz most velem?

A koronavírus miatt ugyan rengeteg nyelvvizsga elmaradt, de nem kerülnek hátrányba azok, akik ezekre jelentkeztek. A kormány nemrég bejelentette: május elejétől több nyelvvizsgaközpont is tart majd online nyelvvizsgákat.

Melyek ezek a vizsgaközpontok?

A veszélyhelyzet idejére négy vizsgáztatásra jogosult nyelvvizsgaközpontot jelöltek ki: ezek az iTOLC Nyelvvizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, az Euroexam Vizsgaközpont és a TIT-iXam Nyelvvizsgaközpont.

Milyen nyelvekből tudok vizsgázni?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a négy helyen összesen 28 nyelvből szerezhető nyelvvizsga. Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető tájékoztatás szerint az iTOLC-nál, a TIT-nál és az Euroexamnél angol és német nyelvből lehet vizsgázni, az ELTE Origó Nyelvi Centrumban pedig számos más idegen nyelvből, például francia, olasz és spanyol nyelvből is.

Teljes értékű nyelvvizsgának számít az online szerzett vizsga?

Igen, az online nyelvvizsga teljes értékű vizsgának számít, nem ér kevesebbet, mint egy hagyományos úton szerzett vizsga.

Hány embert érintenek ezek az online vizsgák?

Rozgonyi Zoltán, az Euroexam International vezetője a Magyar Nemzetnek nemrég azt mondta: már most tízezer felett van a koronavírus-járvány miatt elmaradt vizsgákra jelentkezők száma, és további több tízezren várják az online vizsgalehetőséget. Az év első hat hónapjában a korábbi tapasztalatok szerint 40-42 ezren próbálkoznak a nyelvvizsga megszerzésével, az érdeklődés a járványhelyzet ellenére idén is hasonló mértékű.

Hogy néz ki egy online nyelvvizsga a gyakorlatban? Mire van szükségem?

Az ELTE Origó Nyelvi Centrum honlapján olvasható tájékoztató szerint a vizsgafeladatok nem térnek el a hagyományos nyelvvizsgáétól. A jelentkezőknek egy számítógépre, mikrofonra, webkamerára, valamint folyamatos internetelérésre van szüksége. Ezen kívül kéznél kell lennie valamilyen személyazonosításra alkalmas okmánynak is.

Hogyan tudják ellenőrizni, nem csalok-e?

Az Euroexam már jelezte, hogy kelleni fog kamerás mobiltelefon és valamilyen mobiltelefon-tartó állvány is, hogy utóbbit majd a megfelelő szögben rögzítsék a vizsgázók. Erre azért van szükség, hogy a vizsgázó közvetlen környezetét, asztalát és a képernyőjét is lássák a vizsga alatt. Ezeket a felvételeket a nyelvvizsgaközpontok ellenőrzik majd.

Nem lesz felügyelőtanár, egy kamerával ki tudnak szűrni minden esetleges csalást?

A csalás kizárható, és nagyon magas szintű, rafinált hackernek kell ahhoz lenni, hogy a rendszerek biztonsági tűzfalait valaki át tudja törni, vélekedett Rozgonyi Zoltán. Arra pedig nem lesz lehetőség, hogy a vizsgázó helyett valaki más, egy egészen eltérő helyről gépelje be a feladatokat.

Nem tudom, hogy zajlik egy ilyen vizsga. Mi lesz, ha elrontom?

Az ITOLC-nál minden jelentkezőnek kötelező próbavizsgán kell részt vennie, aminek keretében megismerheti a vizsgafelületet, valamint saját eszközét is tesztelheti. További biztosíték, hogy minden jelentkező két vizsgaidőpontot kap, így ha az első éles vizsgát nem érzik sikeresnek, lehetőségük lesz újra megpróbálni felár nélkül.

Mikor lesz eredmény? Minél hamarabb tudnom kéne a felvételi miatt.

Az ELTE Origó Nyelvi Centrumnál 30 napon belül adnak tájékoztatást, az április és május hónapra jelentkezett vizsgázók pedig legkésőbb a felsőoktatási dokumentumfeltöltési határidő előtt megkapják a vizsgaeredményükről szóló igazolást. Az ITOLC a vizsgát követő 14 naptári napon ígér tájékoztatást az eredményről, a TIT-nél azt írják: a dolgozatok javítása maximum 7 napot vesz igénybe.

Már elkezdtem egy komplex nyelvvizsgát ebben a tanévben, de a veszélyhelyzet miatt nem tudtam befejezni. Velem mi lesz?

A nyelvvizsga-bizonyítványt ebben az esetben a részvizsga eredményéből kell kiállítani – például ha egy diák az írásbelit már letette októberben, de a szóbeli vizsgájára csak áprilisban került volna sor.

A részvizsga eredményért mennyi többletpont jár a felvételinél?

Az idei általános felvételi eljárásban a részvizsga eredményéből kiállított nyelvvizsga-bizonyítványért ugyanúgy jár a  többletpont, mint a komplex nyelvvizsgáért, azaz B2 – középfokú – bizonyítványért 28 pont, C1 – felsőfokú – bizonyítványért 40 pont.

Letettem a vizsgát, de nem kaptam meg az eredményt a hiánypótlás határidejéig. Így már nem tudom beszámíttatni?

Noha a felvételi eljárásban a dokumentumpótlási határidő július 9., ha egy jelentkező már letette a vizsgát, de nem tudják kiállítani ekkorra, az eljárás során a bizonyítvány helyett a nyelvvizsga-központ által kiadott igazolással is igazolhatja a többletpontra való jogosultságát.

Biztos, hogy mindenki le tud vizsgázni, akinek szüksége lenne a nyelvvizsga-bizonyítványra a többletpontok miatt?

Szeretnénk mindenkit levizsgáztatni, akinek ez a felvételi pontszámítás során nagyon fontos – írta a 24.hu megkeresésére Antoni Györgyi, az ELTE Origó Nyelvi Centrum ügyvezető igazgatója. Holott négy vizsgaközpont kapott engedélyt a veszélyhelyzet idején az online vizsgáztatásra, bizonyos nyelvekből csak ez a nyelvvizsgaközpont rendelkezik akkreditációval. Ennek fényében azt javasolják, hogy francia, olasz, spanyol és orosz nyelvből a még nyitott júniusi vizsgaidőszakra jelentkezzen mindenki, aki a felvételi miatt vizsgázni szeretne –  hamarosan lehetővé teszik, hogy ezekből a nyelvekből a májusi online vizsgára átjelentkezzenek ők is.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik