Belföld koronavírus

Operatív törzs: minden eddiginél többször szegték meg a korlátozásokat Magyarországon

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a vasárnapi adatokat: eszerint újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2443-ról 2500 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 272-re emelkedett a halottak száma, 485-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Továbbra is sikerül alacsonyan tartani a járványgörbét

— jelentette ki Müller Cecília, aki szerint Magyarország kontroll alatt tudja tartani a járványt. Továbbra is Budapest és Pest megye a legérintetettebb terület.

A fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi. A 272 elhunyt közül 256 volt 60 év feletti.

Legyenek számunkra vírusmentes percek. A vasárnap legyen vasárnap. Kapcsoljuk ki néha a telefont, a tévét. Egy közös testmozgás az unokákkal, a nagyszülőkkel jó hangulatot tud varázsolni az otthonokban

– magyarázta Müller, aki hangsúlyozta, hogy ebben az esetben is fontos, hogy betartsuk a szükséges távolságot. Hozzátette: fontos az „énidő” is.

Újságírói kérdésre elmondta:

  • Vannak, akiket többször teszteltek már, tehát az elvégzett tesztek száma nem azonos a teszteltek számával.
  • Senkiről nem tudnak, aki otthon azért halt meg koronavírus következtében, mert nem ért oda mentő időben.
  • Magyarországon már rég 1 alatt van az átadási ráta a korlátozások betartása miatt.
  • A kórházakból a korábban pozitív beteget csak akkor bocsátják el, ha három napja tünetmentes, illetve ha két negatív tesztet produkált.
  • A túlsúly és az extrém méretű elhízás kockázat a koronavírus szempontjából.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy a hétvégén minden eddiginél többször szegték meg az állampolgárok a korlátozásokat. „Bár a vírus lassabban terjed mind korábban, de akkor sem lehetünk felelőtlenek” – mondta Lakatos. Szombaton 1905-ször kellett a rendőrségnek intézkednie a korlátozások megszegése miatt.

Lakatos azt is elmondta:

  • Kínából újra védőfelszerelés érkezett Magyarországra.
  • Eddig összesen 70 esetben jártak el rémhírterjesztés miatt.
  • A következő hét már arról fog szólni, hogy milyen menetrend szerint lehet bevezetni a korlátozások enyhítését.
  • A járványügyi helyzet lehetővé teszi bizonyos enyhítések bevezetését, de ez nem a teljes korlátozás feloldását jelenti.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik