Belföld koronavírus

Pert indít a DK, hogy a kormány közölje a tesztelt emberek számát

Pert indít a Demokratikus Koalíció azért, hogy a kormány elárulja: hány emberen végeztek eddig koronavírustesztet Magyarországon – közölte az ellenzéki párt pártigazgatója, országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Sebián-Petrovszki László azt mondta, hogy bár a hivatalos tájékoztatási oldalon közzéteszik a mintavételek mennyiségét, fennáll a gyanúja, hogy a tesztelt emberek száma ennek csupán a töredéke. Amennyiben így van, akkor az botrány, aminek következményei kell hogy legyenek, ha viszont nincs így, akkor nincs ok a titkolózásra.

Ha igaz, hogy egy embert 3-4-szer is tesztelnek, akkor a hivatalosan közölt mintegy 60 ezer mintavétel csupán 15-20 ezer ember megvizsgálását takarja. Ebben az esetben „érdemben nincs tesztelés”, csak „kormányzati alibizés” van, és a kabinet sem tudja, hogy valójában hányan fertőzöttek az országban. Pedig ha újra akarják indítani a gazdaságot, ez egyáltalán nem mindegy – jelentette ki a DK pártigazgatója.

Szerinte érdektelen, hogy hány tesztet használtak el, a lényeg az, hogy hány embert vizsgáltak meg, és az egész világon ezt az adatot hozzák nyilvánosságra.

Sebián-Petrovszki László úgy fogalmazott: erős a gyanú, hogy azért titkolják el a tesztelt emberek számát, mert az „botrányosan alacsony”.

Azt mondta, hogy a DK először közérdekűadat-igényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, Müller Cecília országos tiszti főorvos azonban a pártot „cinikusan” a hivatalos tájékoztatási oldalra irányította, amelyen nem található meg a kérdezett információ.

A pártigazgató közölte: a DK pert indít ezért. El akarja érni, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs közölje: hány embert teszteltek eddig. Az ellenzéki szervezetnek erős a gyanúja, hogy ennek az adatnak a lakosságszámhoz viszonyított aránya lényegesen alacsonyabb, mint a környező országokban.

Elég a sumákolásból, a magyaroknak joguk van tudni a kérdéses információt

– hangoztatta Sebián-Petrovszki László.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik