Belföld koronavírus

Szél Bernadett: Göd megcsonkításának semmi köze a járványhoz

Az ombudsmanhoz fordul a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésének alkotmányosságával kapcsolatban Szél Bernadett, mert úgy látja, hogy a rendelet minimum négy ponton sérti az Alaptörvényt. A független parlamenti képviselő szerint a döntésnek:

  1. Semmi köze a veszélyhelyzethez. Szél Bernadett úgy véli, a valódi ok – ahogy azt Gulyás Gergely feketén-fehéren megmondta –, a gyár bővítését célzó nagyberuházás biztosítása a helyi közösség akarata ellenében. Ez pedig teljesen független a járványtól és a veszélyhelyzettől: „a kormány egyszerűen le akar nyomni a helyiek torkán egy olyan nagyberuházást, ami ellen komoly tiltakozás alakult ki.”
  2. Mindenképpen szükségtelen és aránytalan korlátozás, ami Göd területének egyötödét, adóbevételeinek egyharmadát vonja el. A képviselő szerint nyilvánvaló, hogy a munkahelyvédelemhez számtalan más eszköz is a kormány rendelkezésére áll.
  3. Sérti az önkormányzat feladatai ellátásához szükséges tulajdonhoz való jogát. Emellett a gödi önkormányzat tulajdonának bárminemű kártalanítás nélküli elvonása egyértelműen alaptörvény-ellenes, veszélyezteti a működőképesség fenntartását és az önkormányzati alapfeladatok ellátását.
  4. Az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez. A gödi ipari-innovációs fejlesztési terület bővítése kapcsán jelentős lakossági tiltakozásokra került sor annak egészségre és környezetre gyakorolt várható negatív hatásai miatt. A terület elcsatolásával teljesen ellehetetlenül a helyiek őket érintő döntésekbe való beleszólása.

Szél Bernadett összegzése szerint a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésének semmi köze a járványhoz, teljesen szükségtelen és aránytalan lépés, alkotmányellenes tulajdonelvonásával pedig ellehetetlenít egy települést és veszélyezteti annak működőképességét. Mélyen antidemokratikus az egész és kristálytisztán mutatja azt is, mennyit is ér a Fidesz és a KDNP „zöld fordulata”.

Most az ombudsmant és zöld helyettesét kérdezem arról, szerintük alkotmányos-e a lépés, tervezik-e, hogy vizsgálatot indítanak és mi a helyzet azzal a tavaly márciusban kezdődött vizsgálattal, ami a gödi beruházás kapcsán lakossági panaszra indult

– zárul a képviselő közleménye.

Kiemelt kép: A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. MTI/Mónus Márton 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik