Belföld koronavírus

Nem lesz kötelező maszkban írni az érettségit

Évzárók idén biztosan nem lesznek, de a szeptemberi évnyitókat megtartják – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Hajnal Gabriella, aki szerint az érettségiket viszont nem halasztják el, és ha mindenki betartja az előírásokat, akkor nem lesz fertőzésveszély.

Nagy termekben helyezzük el a gyerekeket, a folyosóügyeletet és a takarítást is megerősítettük. Minden iskolát kifertőtlenítettünk, és mindenhol kint lesznek a védőfelszerelések. Ha a vizsgázó feláll és kimegy a teremből, akkor fel kell vennie a maszkot, ám ha a helyén ül, akkor két méter távolságra lesz a többiektől, és leveheti

– mondta Klebersberg Központ elnöke.

Közölte, arra figyelnek, hogy a 60 év fölöttieket ne osszák be felügyelni, illetve ha valakiről tudják, hogy krónikus beteg, akkor őt se. A vizsgák felügyeletére a korábbi érettségikhez képest kétszer annyi tanárra lesz szükség, mert több termet kell felügyelni. Biztos benne, hogy lesz elegendő számú felügyelő tanár, hiszen általános tapasztalatuk, hogy a pedagógusok példás felelősségtudattal állnak a rendkívüli helyzethez, nem lépnek vissza az érettségiztetéstől. Ki kell emelni, hogy a 60 év feletti kollégák közül is nagyon sokan vállalják a feladatot.Az iskolaépületek környékén rendőri felügyelet lehetséges, de leginkább azért, hogy ne legyenek csoportosulások. A tantermekben nem lesznek rendőrök.

Hajnal Gabriella szerint elképzelhető, hogy idén az egyetemi felvételiken alacsonyabb lesz a ponthatár, de nem nem a járvány miatt, hanem elsősorban azért, mert idén kevesebben jelentkeztek.

A digitális oktatást értékelve azt mondta, a tanulók mintegy 0,1 százaléka az, akiket nem tudtak elérni, közülük minden bizonnyal sokan külföldön tartózkodnak.

Akit nem tudunk digitálisan oktatni, ők a 750 ezer állami rendszerben tanuló általános és középiskolás közül öt százalék, azaz 30–35 ezer tanuló. Nem feltétlenül csak az eszköz hiánya miatt van ez, hanem a családi háttér és a hiányzó infrastruktúra is problémát jelenthet. Ezeket a tanulókat papír alapon érjük el, így kapják a feladatokat, tehát ők sem maradnak ki az oktatásból

– állítja a Klebersberg Központ elnöke, aki szerint ez nagyon jó arány.

Hajnal Gabriella úgy véli, valamennyit lehet spórolni a digitális oktatáson, de a konkrét összegeket csak akkor fogják pontosan látni, ha megjönnek a számlák. Az intézmények nincsenek zárva, és van némi igény a gyermekfelügyeletre, jelenleg 6-700 gyerek van bent naponta a 750 ezer közül.

Az elnök nem látja akadályát annak, hogy szeptembertől elindulhasson az új Nemzeti Alaptanterv. A kerettantervek készen vannak, fent vannak az Oktatási Hivatal honlapján, a helyi tanterveket pedig az iskolák készítik – olvasható a Növekedés.hu-n.

Kiemelt kép: Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik