Belföld koronavírus

DK: Elég a teszetoszázásból, jöjjön az 5 százalékos áfa!

Szombaton a Demokratikus Koalíció két politikusa is más-más ügyben kritizálta a kormányzat lépéseit.

László Imre, a párt egészségügyi szakpolitikusa, a XI. kerület polgármestere online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a kabinet lépései semmire sem jelentenek valódi megoldást a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Mint mondta, a járvány kezdete óta a kormány folyamatosan azt bizonyítja, hogy a propaganda gyártásán túl nem sok mindenhez ért, s nincsenek érdemi intézkedései.

A folyamatos terelés, teszetoszázás mögött nincs semmilyen lényegi intézkedés, óriási lufi az egész

– jelentette ki az ellenzéki politikus, hozzátéve, a felelősséget igyekeznek áttolni az önkormányzatokra, amelyek viszont semmiféle segítséget nem kapnak ahhoz, hogy megküzdjenek a mindennapok kihívásaival.

László Imre közölte: jól hangzik az az állítás, hogy több millió maszk érkezett az országba, ám ebből az újbudai rendelőintézet egy darabot sem látott, ahogy védőszemüveg vagy izolációs köpeny sem érkezett. Hozzátette: a XI. kerület eddig mintegy 100 millió forintot költött a védekezésre; rendeltek külföldről például maszkokat, amelyek soha nem érkeztek meg, így ezeknek visszakérték az árát. Gondoskodniuk kell a háziorvosok ellátásáról is, hiszen a kormány által kiosztott maszkok már elfogytak. Tesztelték továbbá a helyi idősotthon 119 lakóját és a dolgozókat, de mindenki eredménye negatív lett – fűzte hozzá.

Közleményt adott ki Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője azt követelve, hogy a kormány csökkentse az éttermi házhoz szállítás áfáját 5 százalékra. Emlékeztetett: a jelenlegi szabályozás szerint az éttermeknek a házhoz szállított ételek után 27 százalékos áfát kell felszámolniuk, míg a helyben fogyasztás esetén csupán 5 százalékot. A koronavírus-járvány miatt viszont most csak házhoz szállításra vagy elvitelre lehet vásárolni az éttermekben.

Oláh Lajos szerint az áfacsökkentéssel segíthetnék a vállalkozásokat a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor több száz étterem zárt be, több ezer alkalmazott veszítette el a munkáját.

Minden lehetséges alkalmat meg  kell ragadni arra, hogy megmentsük a bajbajutott munkavállalókat

– fogalmazott a politikus.

Kiemelt kép: Pizzafutár a fővárosi Szigony utcai lakótelepen. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik