Belföld

Müller Cecília: felgyógyult betegből származó vérplazmával beoltottak egy fertőzöttet tegnap

Cikkünk frissül.

Müller Cecília a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2383 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 250 főre emelkedett az elhunytak száma, 401-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. A kormányzati tájékoztatás szerint a betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára. 401 fő gyógyult fel a betegségből.

Müller Cecília elmondta:

  • A járvány ideje alatt zajlanak a kutatások. Több kutatócsoport fáradozik azon, hogy előállítsunk oltóanyagot.
  • a tegnap napon beadásra került vérplazma egy beteg számára, amit már felgyógyult betegből származik. “Ez óriási eredmény lehet.”
  • az eljárás lényege a passzív immunizáció. A felgyógyult betegtől származó vérplaza ugyanis tartalmazhat koronavírus elleni ellenanyagot. A megelőzésben ezt azonban nem lehet használni.
  • “Szükségünk van felgyógyult betegből származó vérplazmára, ezért megkeressük őket.”
  • emellett az aktív védekezésre alkalmas védőanyag kutatása is folyamatos

Újságírói kérdésre elmondta: a kiskunhalasi járványkórházt elkészült, akkor nyitják meg, ha szükség lesz rá. Az élelmiszerboltokban  a pékárút csipesszel fogjuk meg.

Lakatos Tibor ezredes elmondta:

  • több kórház kap védőfelszereléses szállítmányt
  • fennmaradnak a kijárási korlátozások a hétvégén is. “Azt vettük észre, hogy hétvégén többször kell intézkednünk.”
  • arra kérte a lakosokat, hogy a polgármesterek intézkedéseit tartsák be
  • Budapesten a jövő héttől a boltokban és a tömegközlekedésen is kötelező maszkviselésről azt monda Lakatos: ennek az előírásnak a betartatása annak az önkormányzatnak a feladata, amely a rendeletet megalkotta.

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét – mondta a tisztifőorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik