Belföld koronavírus

Orbán: A jövő hét végére már új szabályokkal kell rendelkeznünk

Nagyon fontos, hogy a politikusok jól határozzák meg a helyüket, és ne alakuljanak át botcsinálta virológusokká és egészségügyi szakemberekké, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel. Hozzátette, hogy inkább lehetővé teszik a szakembereknek, hogy minél több információhoz jussanak.

A védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul

– hangsúlyozta a kormányfő. A most hatályban lévő szabályok helyett ezért új szabályokat fognak létrehozni.

Orbán hangsúlyozta: a védekezés első szakaszában Magyarországot felkészítették a legrosszabb forgatókönyvre, most pedig a második szakasz kezdődik majd:

fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet hazánkban.

Ugyanakkor leszögezte, hogy mindezt úgy kell majd végrehajtani, hogy ekkor is meg tudjuk védeni a leginkább veszélyeztetetteket: ezek a nagyvárosokban élők, az idősek és a krónikus betegségekkel küzdők.

A jövő hét végére már új szabályokkal kell rendelkeznünk

– mondta. Orbán szerint ha nem akarunk „bunkerszerűen” bezárva élni a vakcina előállításáig, márpedig az élet újraindítása ezt meg fogja követelni, akkor két lehetőség állhat elő: vagy sikerül újraindítani az életet, vagy lehetnek meglepetések.

Ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, akkor hirtelen kellene előállítani több tízezer ágyat, közölte, így ezért a felelősségteljes magatartás a miniszterelnök szerint az, ha kiépítjük a kórházakban azt a kapacitást, amire a legrosszabb esetben szükség lehet.

Három dolgot tudunk biztosan: ennek a vírusnak van egy korspecifikuma, ez pedig az, hogy az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek. Az elhunytak életkora majdnem 78 év, jelezte Orbán.

Ezen kívül azok is veszélyben vannak, akik krónikus betegségben szenvednek. Végül hangsúlyozta, hogy a fővárosban és Pest megyében a legelterjedtebb a vírus, így más szabályokat kell hozni a nagyvárosokra.

Nem túl vagyunk rajta, hanem felkészítettük magunkat a legrosszabb a forgatókönyvre

– közölte. Nincs vakcina, ezért nem tudjuk megsemmisíteni a vírust, így valamilyen módon együtt kell vele élni.

Az osztrák gyakorlat kapcsán fegyelmezett nyugodt nyomkövetést javasol Orbán, aki szerint az enyhítés tekintetében nem érdemes olyan gyorsan haladni, mint ahogy Ausztriában teszik.

Orbán szerint bevált a gyakorlat, hogy a polgármesterek hétvégén szigoríthatnak, de szerinte május 4-e után általános szabályokkal kell operálni. A felelősség ugyan a kormányé, de lehetséges, hogy nem veszi el a többletjogot a településvezetőktől.

A cél a miniszterelnök szerint, hogy minél több munkahelyet mentsenek meg, a nem megmenthetők helyett pedig hozzanak létre újakat, segítsék a munkahelyek létrehozását.

Gyors kilábalásra készülök, de nem tartozom a legoptimistábbak közé

– jelezte a miniszterelnök, majd újra leszögezte, hogy amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyi munkahelyet fognak létrehozni.

Az Európai Unió vezetői csütörtökön megállapodtak az uniós költségvetés átszabásáról: az első két évre nagyobb összeget csoportosítanak, valamint megállapodtak, hogy a tagállamoknak többet kell befizetni, így hazánknak is, hogy a költségvetés kerete nagyobb legyen. Abban azonban nem tudtak megállapodni, hogy az EU hitelekkel vagy vissza nem térítendő pénzekkel segítsen a járvány után.

A beszélgetés végén előkerült Soros György neve is, annak eheti írása kapcsán, ami arról szólt, hogy az EU-nak kölcsönöket kell felvenni, melynek kamatait sokáig fizetnék. A miniszterelnök egyenesen „kettes számú Soros-tervről” beszélt,

Orbán végül közölte: hazánk nem kér a hitelekből, mert erős lábakon állunk.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik