Belföld

Navracsics: A Fidesz helye az Európai Néppártban van

Szerinte csak a pártján múlik, hogy Gyurcsány Ferenc 2022-ben veszélyt jelenthet-e.

A Mandinernek Navracsics Tibor azt mondja, mióta lejárt az uniós biztosi mandátuma nem beszélt Orbán Viktorral. Úgy egyébként jó barátok, de sok minden változott idehaza, amíg ő Brüsszelben volt, most a koronavírus-járvány miatt különösen igaz ez, a kormányfőnek van fontosabb dolga annál, hogy vele beszélgessen.

Ötéves EU pályafutása eredményeiből sok mindenre büszke, de azt egyenesen óriási eredménynek nevezi, hogy biztostársait meg tudta győzni arról, hogy

a magyar demokráciával nincsenek alapvető és rendszerszintű problémák.

Az Európai Bizottság volt elnökével, Jean-Claude Junckerrel sem beszélt azóta, hogy lejárt a mandátuma, de vele a viszonya is más volt, végig érezte, hogy maradt benne tüske, amiért Orbán és a Fidesz nem támogatta elnökjelöltségét.

Navracsics Tibor úgy véli, Európa jövője szempontjából most az a leglényegesebb, a járvány után milyen következtetéseket von le a következő soros elnök, Németország.

Elég volt! Varga Judit üzent a német politikusnak
A magyar igazságügyi miniszter nagyon kiakadt Michael Roth bírálatán.

Akik azért bírálják az EU-t, mert lassan reagált, keveset segített, azok valójában jóval egységesebb intézményrendszert sürgetnek, így a járvány még  erősítheti is az EU-t, a tagállamok szorosabb együttműködését.

Szerinte a magyar kormánynak a felhatalmazási törvény bírálóit érvekkel kell meggyőznie. Neki katározott véleménye,

hogy a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye.

Egyrészt így jelenthet alternatívát azokkal a pártokkal szemben, amelyek ki akarják zárni, másrészt még mindig az EPP képviseli az európai kereszténydemokráciát az Európai Parlamentben. Úgy véli, a mostani magyarországi események közül semmi nem utal arra,

hogy a magyar demokrácia bármilyen szempontból is autoriter irányba fordulna. Szerintem az EPP-nek is be kell látnia, hogy ez túlzott pánik volt a részéről.

Árulkodó mondata, hogy szerinte vannak még néhányan a Fideszben, akik ugyanígy gondolnak az Európai Néppártra, de nem akar senkit megnevezni, nehogy kellemetlen helyzetbe hozza őket.

A magyar belpolitika egészére, így a Fideszre is igaznak tartja, hogy mindenki a másikat akarja legyőzni, a pártok semmilyen ügyben nem tudnak együttműködni.

A kompromisszum a köznyelvben ma tévesen a mutyival lett szinomim kifejezés.

Ezt problémának tartja, de a mostani időszakban nem is keresik a politikában az ő karakterét.

Jelenleg nem tud elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy Gyurcsány Ferenc és a pártja 2022-ben veszélyt jelentsen, de szerinte ez csak a Fideszen múlik. Most a radikálisabb emberek kerültek előtérbe. Ezért ő nem sértődött meg, érdeklődve figyeli azokat a közírókat, politikusokat, akik

most nagyon harciasak, amikor gyakorlatilag nincs is ellenfél a pályán.

Ő is volt ilyen 2006-2010 között, de akkor komoly ellenfél is volt. Más politikusokkal ellentétben ő elmúlt húsz évben csaknem ugyanazt mondta, nem ment szembe a Fidesz alapértékeivel, de úgy véli,

az a párt halála lenne, ha nem lenne helye a vitának.

Az interjúban beszél arról is, hogy nem szakad el teljesen az EU-tól, az NKE-n fiatal kutatókkal dolgozik az Európa Stratégia Kutatóintézetben és már zajlanak az Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program előkészületei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik