Belföld

12 órával hazaszállítása után meghalt egy férfi, akit a kórházkiürítés miatt küldtek haza

12 órával azután halt meg egy 72 éves orosházi férfi, hogy április 21-én délelőtt hazavitték a betegszállítók – írja az Index. A férfinél három éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, egészségi állapota ugyan folyamatosan romlott, de képes volt egyedül enni és kikelni az ágyból. Április 11-én szombaton agyi infarktust kapott és bal oldalára teljesen lebénult, mentővel az Orosházi Kórház Sürgősségi Osztályára vitték, ahonnan aztán a neurológiai osztályra került.

A férfi élettársa az Indexnek azt mondta, hogy április 20-án felhívta az orvos, és

azzal kezdte, hogy ne ijedjek meg, de a párom a rehabilitációs osztályra nem tud átkerülni, mert azt ki kellett üríteni, ezért hazaküldik. Elmondta azt is, hogy már olyan az állapota, hogy elméletileg otthon is el tudom majd látni. Tisztába tudom tenni és az etetéssel sem lehet gond, mert darabosat, akár fasírtot is tud enni.

A férfi zárójelentésében az szerepelt, hogy

a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel, időközben – a rehabilitációs és krónikus betegágyak átmeneti felszámolása miatt – a betegek áthelyezése jelen esetben nem kivitelezhető. Hozzátartozóval egyeztetve a beteget kielégítő általános állapotban, betegszállítóval otthonába szállíttatjuk.

Az Indexnek a férfi élettársa azt nyilatkozta, hogy párját „hazaküldték meghalni”. A nő miután nagy nehezen megetette párját este még tisztába tette, fél 11 körül pedig próbálta átforgatni a férfit, ekkor vette észre, hogy szájából véres váladék folyik. Miután élettársa semmire nem reagált, kihívta a mentőket, akik fél óráig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. A portál kereste a kórházat, hogy megtudják, miért ítélték meg úgy, hogy a beteg „kielégítő általános állapotban” volt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban azt mondta, hogy „senkit nem küldhetnek úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodással néz szembe emiatt”. Az Emmi pedig tegnapi közleményében arról írt, hogy a kórházi ágyak 58 százaléka már üres volt, csak 2 százalékot kellett felszabadítani.

Kásler: a kórházi ágyak 58 százaléka már üres volt, csak 2 százalékot kellett felszabadítani
A betegek jelentős része pedig önként mondott le a halasztható beavatkozásokról.

kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik