Belföld

Karácsony elkérhetné a rászorulóknak egy sportcsarnok kulcsát

Párizsi példa alapján ezt javasolja Demszky Gábor volt főpolgármester.

A Klubrádiónak Demszky Gábor azt mondta, fel kell kutatni a
kórházakból kitett rászoruló betegeket és az elesetteket. A volt főpolgármester szerint most sokkal több a szükséget szenvedő, mint máskor, ezért azt az utat kell járni, amit a Kádár-érában a SZETA (Szegényeket Támogató Alap). Most a civilek segítségére van szükség, mert nagyon sokan nem tudnak magukról gondoskodni, nélkülöznek, és a hajléktalanokat sem lehet hagyni az utcán meghalni.

Demszky Gábor maga is beállt önkéntes segítőnek. Társaival pékségek nap végére megmaradt árukészletét gyűjtik össze, osztják szét hajléktalanoknak. Száz embernek tudnak így naponta vacsorát, reggelit adni, de szerinte több tízezer emberen kellene sürgősen segíteni a fővárosban. A támogatáson, illetve annak hiányán életek múlhatnak. Ez személyes tapasztalata is, az utóbbi időben már három utcán elhunyt embert látott.

Mint mondta: csak önkéntes akciókkal nem kezelhető a helyzet. Jó esetben ezt a szociális munkát elvégzik az önkormányzatok, de közben nincs forrás, nincs is erre a helyzetre a felkészülve senki.

Demszky követendő példának Párizst tartja, ott a főpolgármester több tízezer rászoruló élelmezéséről gondoskodik, kiviteti az ételt azoknak, akik otthon nem tudják ellátni magukat, megnyittatott egy sportcsarnokot. Néhány ilyen létesítmény Budapesten is van, valamelyiknek elkérhetné a kulcsát Karácsony Gergely és éjszakai szállásnak berendeztethetné azoknak, akik közül különben lehet, hogy többen meghalnának magukra hagyva.
Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik