Belföld

Autósmiséket tart egy Fejér megyei pap

Úrfelmutatásnál csengők helyett autódudák szólnak, A plébános szerint nincs ebben semmi szenzáció.

A koronavírus-járvány miatt autósmiséket tart a Fejér megyei Előszállás plébánosa. Mihályi Miklós az állami rádió reggeli műsorában azt mondta: az első autósmise húsvétvasárnap volt.  A kicsi, ötven templomlátogatót számláló egyházközség vezetője nem akarta, hogy szétessen a közösség a korlátozások miatt.

A plébánosnak a Velencei-tó partján eltöltött gyermekkori nyarai, az esti autósmozik adták az ötletet, hogy kidolgozza az autósmise szabályrendszerét. A kocsik öt perccel a szentmise előtt állhatnak be a templom elé, szembe a templomajtó elé költöztetett oltárral.

Az autók ablakait csak az egyik oldalon lehet lehúzni, hogy „még véletlenül se vigyen át vírust egy kis szellő”. Az áldozást lélekben végzik, a sofőrök pedig egyben ministránsok is. Átváltoztatásnál, úrfelmutatásnál a szokásos csengők helyett, autókürtök szólnak, idézte a szabályokat az állami hírügynökség.

 A mise végén  minden autót külön-külön megáld, ez egyben az elbocsátás is. A plébános így egyben forgalomirányító is, az áldás után az autóval el kell indulni, hogy elkerüljék a koccanást vagy azt, hogy valaki kinyissa az ajtót és beszélgetni kezdjen.

Mihályi Miklós azt mondta: húsvétkor és az azt követő vasárnapi misén is 26 autó volt a templom előtt, ami egy kis közösségnél nagyon szép szám. Ezért úgy döntött, minden héten megtartja az autósmisét. A plébános szerint nincs ebben szenzáció

az autósmise ugyanolyan szentmise, mint a többi, ugyanaz a lényeg, mint kétezer éve: egy Krisztusban hívő közösség hétről hétre szeretne találkozni a mesterével

Kiemelt kép: Magyar Kurír

Ajánlott videó

Olvasói sztorik