Belföld koronavírus

Párbeszéd: Ingyenes internetet mindenkinek!

A párt törvényjavaslata a szélessávú internetet kvázi alapjoggá tenné.

A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy Magyarország területén minden háztartásnak ingyen elérhető legyen egy olyan szélessávú internetes kapcsolat, amely alkalmas otthoni munkára és tanulásra. Kocsis-Cake Olivio frakcióvezető-helyettes tudatta, az ingyenes internetes alapcsomagok arányában (vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózaton) a szolgáltatók adókedvezményre lennének jogosultak. A Párbeszéd már hat éve követeli ezt, mert az internet mára alapszükségletté vált.

Aki nem fér rendszeresen hozzá, az gyakorlatilag kiszorul a társadalomból. Hiánya olyan mértékű versenyhátrányt jelent az egyénnek, mintha nem tudna olvasni – nem tudja képezni magát, beszűkülnek a kommunikációs lehetőségei, nem tud boldogulni a munkaerőpiacon. Ahogy az analfabetizmus felszámolása állami feladat, amelyben szintén van elmaradás, úgy az állampolgárok internethez juttatása is az.

A Párbeszéd közleménye szerint a koronavírus-járvány különös aktualitást ad régi követelésének, hiszen a hirtelen távoktatásba kényszerült diákok, pedagógusok, az otthonról dolgozók helyzete is ellehetetlenül internet hozzáférés nélkül.

A javaslattal a szélessávú internet kvázi alapjoggá válhatna, amely a koronavírus járványtól függetlenül is előfeltétele egy modern, és további fejlődésre is képes társadalomnak, írták.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik