Belföld koronavírus

Saját maguknak próbáltak teszteket és maszkot szerezni az önkormányzatok, de egy részük elakadt a vámon

A 444 nagyobb cikket írt arról, hogy az önkormányzatok megelégelték, hogy a kormánytól nem kapnak elég segítséget, ezért elkezdtek saját maguk maszkokat és felszerelést szerezni Kínából, amihez felhasználják a helyi kínai közösségek segítségét is. A legfontosabb állítások ezek:

  • A legnagyobb alternatív portyázó a Fővárosi Önkormányzat, amelyik összegyűjtötte a különböző kerületek igényeit is. A már megkötött szerződések alapján 1,5 millió sebészeti maszk, és 250 ezer FFP2 maszk érkezik a fővárosnak.
  • A közös beszerzéshez csatlakoztak kormánypárti kerületek is. A testvérvárosi kapcsolatokon keresztül kapott maszkokat az állam által bérelt gépekkel hozták el.
  • Sikerült olyan labort találni, ahol nagyobb számban tudnak PCR teszteket végezni. Eddig a főváros majdnem 2000 ezer tesztet tudott vásárolni, ezekkel vizsgálták meg a Pesti úti idősotthont is, így derült ki, hogy ott már megjelent a vírus. Több tesztet nem tudnak végezni, mert hiány van a tesztekhez kellő reágensekből.
  • Vettek az az IGG-IgM típusú antitest tesztekből is 10 ezer darabot. Ez nem mutatja ki olyan hamar a fertőzést, így a nem közvetlenebb kontaktnál, másodszűrésre jók.
  • A XV. kerületet az egyik legfontosabb kapcsolat, mert a városrészben élő kínaiak közreműködésével 100.000 maszkot tudtak vásárolni. Ez bruttó 28 millió forintba került. Ebből a szállítmányból a húsvéti hétvégén minden XV. kerületi háztartásba 2-2 darabot juttattak el. Az önkormányzat intézménye, a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény 12 ezer maszkot és ezer védőruhát szerzett be.
  • Március 25-én a XV. kerület egyik kínai testvérvárosa 327 kilós adományt adott fel felszerelésekkel, ez ugyanakkor a vámkezelés miatt még nem érkezett meg
  • Ugyancsak úton van, és a magyar ügyintézés miatt nem érkezett még meg több más kínai testvérvárosunk adománya, írta a DK-s Cserdiné Németh Angéla vezetésű önkormányzat a 444-nek.
  • Nem csak ez akadt el: „Egy XV. kerületben élő kínai lakos 1000 tesztet szerez be az önkormányzat számára – természetesen megrendeléssel és fizetéssel, – a szállítmány még vámkezelés alatt áll” .
  • „Feltűnő és most már aggasztó, hogy finoman szólva is nehézkes a XV. kerületbe érkező szállítmányok vámügyintézése. Az említett, március 25-én feladott kínai adomány előbb elindult Kínából, mint a kormány nagy hírrel bejelentett beszerzései. Utóbbiak viszont már el is jutottak a magyar egészségügy mellett a Balkán legkülönbözőbb szegleteibe, miközben a XV. kerületben élők várnak a nekik szánt eszközökre” – írta az önkormányzat.
  • A II. kerületben az alternatív beszerzéseknél azt használták ki, hogy a kerületben van a koreai nagykövetség. Őrsi Gergely polgármester elmondása szerint felvették a diplomatákkal a kapcsolatot, hogy javasoljanak megbízható teszteket. Első körben 50 darabot rendeltek, hogy bevizsgáltassák azokat, ezután nagyobb mennyiségről állapodtak meg, mert a kerület sem vár tovább arra, hogy az állam végre teszteljenk az idős és szociális otthonokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik