Belföld koronavírus

Az öt hónapos kislány koronavírusos lett, a szülőket viszont nem tesztelik

Április elején egy Nyugat-Dunántúlon élő házaspár öt hónapos csecsemője belázasodott, a szülők először azt hitték, a kislány foga nő. Az édesanya konzultált a gyerekorvossal, aki két nap elteltével már úgy ítélte, hogy a lázat nem a fogzás okozza, így koronavírus-tesztet rendelt el – számolt be az esetről az Index.

Másnap – amikorra a kislány tünetei elmúltak – mentek a családhoz mintát venni, a szülők már biztosak voltak benne, hogy a teszt így negatív lesz. A mintavételt követően egyébként a gyermek nevére kaptak egy határozatot, amiben azt írták, további intézkedésig nem hagyhatja el a lakást, de

a szülőkre mindez nem vonatkozott.

A szülőket szombaton értesítette a járványügyi hivatal, hogy a kislány tesztje pozitív lett. Azonban a szülőket nem tesztelték, amikor pedig az anya azt szerette volna megtudni, mikor tesztelik újra gyermekét, a válaszban közölték, hogy „vélhetően két hét múlva, de erről még döntenek”. A beszélgetésben egyúttal közölték vele, hogy ezt követően él a határozat, miszerint a teljes család két hét karantén alá kerül, bár erről azóta sem kaptak hivatalos értesítést.

A gyermeknek azóta nincsenek tünetei, az édesapa azt megelőzően volt beteg, hogy a kislány lebetegedett volna. Az anyának az elmúlt három napban volt hasmenése, jelenleg is fáj a torka, mint mondta, vélhetően ezek a vírus tünetei, így csak remélni tudja, hogy nem jön ki rajtuk jobban.

A kislány első tünetei óta több mint egy hét eltelt, és a második héten, a mintavétel után feloldják a karantént, ha negatív lesz a tesztje.

Tőlünk nem vesznek mintát, ez már biztos. Tehát ami ezután történhet, hogy pozitív teszt esetén még maradunk itthon. Negatív teszt esetén a határozatot feloldják, a férjem megy dolgozni, ezzel talán tovább fertőzve másokat. Tekintve, hogy rajtam most mutatkoznak az első tünetek, biztosan még fertőző állapotban leszek. Nálunk még szerencsés a helyzet, hiszen én itthon vagyok, így természetesen senkit nem teszek ki a fertőzés lehetőségének, de a férjemnél ez elkerülhetetlen

– mondta az édesanya.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik