Belföld koronavírus

Müller Cecília: 60 beteg van lélegeztetőgépen, a fertőzöttek harmada 70 évnél idősebb

Katasztrófaturisták jelentek meg Szombathelyen tegnap este, országszerte eddig 11 idősotthonban jelent meg a koronavírus. Tájékoztatót tartott az operatív törzs.

A mai napon 1652 fertőzöttet tartunk nyilván, az elmúlt 24 órában is nőtt az elhunytak száma, akik valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek, jellemzően idősek és a koronavírus-fertőzés valamilyen mértékben hozzájárulhatott a halálukhoz, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. 199-en meggyógyultak, ők részben a kórházakból kerültek ki, illetve olyanok is vannak, akik otthonukban tartózkodtak, mert az állapotuk nem igényelt kórházi kezelést.

A fertőzöttek számával együtt nő a laboratóriumi vizsgálatok száma is, ami immár több mint 38 ezer.

Sokan vannak a fertőzöttek közül otthonukban, hiszen nem mutatnak súlyos tüneteket, hogy intézményi ellátásra lenen szükségük, de nő azok száma, akik kórházi ellátást igényelnek.

Az összes fertőzöttet tekintve 35 százaléka 70 évnél idősebb korosztályból kerül ki, 30 százalékuk 50-69 éves, 23 százalék 30-49 éves, 10 százalék a 15-29, és mindössze 2 százalék 14 év alatti.

Budapest és Pest megye a leginkább érintett, itt az összes fertőzött kétharmada, körülbelül 60 százaléka található. Fejér megye is jelentősen érintett, itt magasabb az ország többi részéhez képest a fertőzöttek aránya és száma, míg Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legkevesebb.

Felnőtt fertőzöttként kórházakban 722 főt ápolnak, további 7 gyerek van kórházban. 60-an vannak lélegeztetőgépen. Ők az intenzív ágyak azon a részén vannak, ahol nemcsak intenzív terápiára szorulnak, hanem lélegeztetés is szükségessé vált, hogy az állapotukat megfelelően kezeljék.

Amennyiben nincs egy-egy külön góc, ahol egyszerre nagyszámú megbetegedés történik, a fertőzés terjedése nagyjából egyenletes, fokozatos növekedésnek nézünk elébe

– fogalmazott.

Országosan eddig 11 idősotthonban jelent meg a koronavírus, súlyosan érintett a Pesti úti és a Rózsa úti intézmény, ahol nagyobb számú a megbetegedés.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem jellemző, hogy egy egészséges, rendszeresen sportoló, életerős sportoló nagyon rossz állapotba kerülne a koronavírus-fertőzéstől. Előfordul, de nem ez a jellemző.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról tájékoztatott, az erőszakos magatartást tanúsító iráni állampolgárok ma kitoloncolással elhagyják hazánk területét. Tegnap ugyanakkor egyikük tartózkodási helyéről ismeretlen helyre távozott. Őt a TEK munkatársai beazonosították, majd a készenléti rendőrség munkatársai elfogták és idegenrendészeti őrizetbe vetétk.

Közölte, tömeges szabályszegés történt tegnap este Szombathelyen, ahol a hulladéktároló három hektáron égett és erre ellepték a katasztrófaturisták a környéket. A rendőrség ugyan lezárta a környező utakat, de az egyik bevásárlóközpontnál családok jelentek meg körülbelül 300 autóval nézelődni. Ezt később lezárták, és mindenkit elküldtek.

Azt is elmondta, pénteken a Waberers 17 fővárosi és 47 vidéki kórházba fog egyéni védőeszközöket kiszállítani. Egy heti tartalékkészletnek kell lennie mindenhol, ezeket a kórházparancsnokok felügyelik, ami nagyon fontos, mert az elmúlt időszakban több hiányosságot tapasztaltak. Három kórház tekintetében büntetőeljárást kellett indítani, mert védőeszközöket tulajdonítottak el. Vagyon elleni bűncselekménnyel összefüggésben indítottak büntetőeljárásokat.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban arról beszélt, 19837 esetben észleltek szabálysértést, helyszíni bírságot 4465 főre szabtak ki, 4206 fő esetében pedig feljelentést tettek.

A hatósági karanténok száma csökkenő tendenciát mutat, az ezzel összefüggő intézkedések száma már meghaladta a kétszázezret.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik