Belföld

Öngyilkos akart lenni a nagytétényi munkásszállót felgyújtó fiatal – elmegyógyintézetbe vitték

Saját magával akart végezni az a fiatal, aki felgyújtotta a nagytétényi munkásszállót húsvét vasárnap. A fiatalkorú az édesapja által üzemeltetett szálló egyik földszinti szobájában lakott és öngyilkossági szándékkal felgyújtotta a szobájában lévő bútorokat.

Az épületben még 46-an tartózkodtak, közülük öt embert füstmérgezéssel vittek kórházba. A munkásszálló teljesen lakhatatlanná vált. A tűzvizsgáló szerint a tűz alkalmas volt arra, hogy átterjedjen a szomszédos lakóépületekre is.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte a közveszélyokozással gyanúsított fiatal letartóztatását, azzal, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

Ennek az volt az oka, hogy kiderült, hogy a gyújtogató pszichés betegséggel küzd. Arra vonatkozóan azonban nincs adat, hogy ezzel akár ő, akár a törvényes képviselője foglalkozott volna.Kiderült, hogy a fiatal már két nappal korábban is végezni akart magával. Szakorvosi vélemény szerint nem zárható ki, hogy újra megtenné, ezért a pszichiátriai zárt osztályon történő további kezelése indokolt.

A bűncselekmény jellegére és a terhelt pszichés állapotára tekintettel enyhébb, önkéntes jogkövetésen alapuló kényszerintézkedés elrendelésére nincs lehetőség. A néhány nappal korábban elkövetett öngyilkossági kísérlet után ugyanis a fiatal a krizisintervenciós kezelést elutasította.

Arra pedig egyelőre nincsen adat, hogy szakorvoshoz fordultak volna utána vele, feltehetőleg a pszichés állapota vezetett a bűncselekmény elkövetéséhez is. A fiatal orvosi kezelése enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása mellett nem lenne biztosítható, az újabb bűncselekmény elkövetésének megakadályozása érdekében pedig mindenképp szükség volt a letartóztatására. A végzés nem végleges.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Fotó: BM OKF

Kigyulladt hajnalban egy XXII. kerületi munkásszálló

Kigyulladt hajnalban egy XXII. kerületi munkásszállóTűz ütött ki egy munkásszállóként üzemelő épület egyik helyiségében vasárnap hajnalban Budapest XXII. kerületében, a Nagytétényi út és az Úttörők útja sarkán. A tűzhöz nagy erőkkel riasztották a főváros hivatásos tűzoltóit, akik mintegy hetven embert kísértek ki az épületből, részükre melegedőbuszt kértek a helyszínre. A lángokat a tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, négy vízsugárral oltották el.A videót a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság videócsoportja készítette.

Közzétette: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – 2020. április 12., vasárnap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik