Belföld

Varga Judit a Fidesz német testvérpártjait is kiosztotta

A Die Welt című konzervatív német lap Magyarország csak azt teszi, amit mindenki megtesz Európában címmel közölt írást vasárnap hírportálján a Varga Judit igazságügyi miniszterrel folytatott beszélgetés alapján. Varga azt mondta, a rendkívüli jogrendnek vége lesz, amint elmúlt a veszély, az pedig, hogy ez mikor történik meg, nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is „meglehetősen világos lesz”. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a magyar kormány másokkal egyeztetve szünteti majd meg a veszélyhelyzetet. Erről minden országnak önállóan kell döntenie – mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a parlament az ülésszak végéig, június 15-ig dolgozik tovább, működnek a bíróságok és működik az Alkotmánybíróság is, a kormány csupán az azonnali döntést igénylő ügyekben jár el a megszokott jogszabályalkotási eljáráson kívül. Így az EU és az Európai Néppárt részéről megfogalmazott vádak, amelyek szerint Magyarországon a rendkívüli állapot révén kiüresítik a demokráciát, valójában álhírek, egy európai „liberális véleménydiktatúra” megnyilvánulásai. Hozzátette, különösen a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államiniszterével, a szociáldemokrata Michael Roth-tal  folytatott tárgyalása volt csalódást keltő.

Varga Judit azt mondta, több bátorságot és nagyobb szolidaritást vár a német Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és testvérpártjától, a bajor Keresztényszociális Uniótól (CSU), ugyanis szerinte „kereszténydemokrata barátaink nem jelentik ki nyilvánosan, bátran és szolidárisan, hogy nem úgy áll a helyzet, ahogyan a sajtóban lefestik.”

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik