Belföld koronavírus

Pesti úti idősotthon: Azonnali intézkedésekre kötelezték az önkormányzatot

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti Idősek otthonában történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a Fővárosi Önkormányzatot – számolt be a koronavírussal kapcsolatos információkat közlő kormányzati honlap. Az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, és 7 idős gondozott elhunyt.

Dr. Müller Cecília csütörtökön személyesen látogatott el Budapest legnagyobb idősek otthonába, majd ezt követően kötelező határozatban rendelt el három azonnali intézkedést, ezek szerint a

  1. Fővárosi Önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítani a folyamatos orvosi ellátást, ugyanis az intézményből érkezett információk alapján komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával, a szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, még csak az intézménybe se mentek be, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömeges lett a fertőzés,
  2. Fővárosi Önkormányzatnak azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie az ellátottakat gondozó és ápoló személyzetnek, hogy a további fertőzéseket megelőzzék,
  3. az intézményben az előírt fertőtlenítőszereket kell használni, azokat az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni; erre azért van szükség, mert az országos tisztifőorvos a helyszíni szemle során tapasztalt szabálytalanságokat, lejárt illetve nem megfelelő takarítószereket is észlelt az intézményben.

A cikk szerint az idősotthon lakói között várhatóan még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok. Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba szállítottak, és ha további fertőzötteket igazolnak, akkor őket is kórházba fogják szállítani.

Karácsony: A járványügyi hatóságok hibáztak

Karácsony Gergely főpolgármester az Indexnek azt mondta:

Ha most nem az a fontos kérdés, hogy megállítsuk a vírust, hanem az, hogy tisztászuk a felelősséget, akkor teljesen egyértelmű, hogy a főváros minden jogszabályi kötelezettségnek megfelelt, a járványügyi hatóságok viszont nem.

Szerinte félreértés, hogy a védőfelszerelést a fenntartónak kellene biztosítania, ez ugyanis a járási hivatalok dolga. Hozzátette, hogy ennek ellenére a főváros is cselekedett, a budapesti idősotthonokban használt védőfelszerelések elsöprő többségét eddig ők biztosították.

A hírportálnak Karácsony kijelentette, hogy több jegyzőkönyvvel is igazolni tudja, hogy a helyi védelmi bizottság megbízásából a főváros kormányhivatal egészségbiztosítási főosztálya ellenőrizte a fővárosi fenntartású idősotthonokat, és semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel.

Megjegyezte azt is, hogy hiába kérte többször is, hogy a hatóságok fenntartótól függetlenül minden idősotthonban szűrjék a bentlakókat és a dolgozókat is, nem történt semmi. Ha a kormány ezt továbbra sem fogja elvégezni, akkor a Fővárosi Önkormányzat a saját pénzéből, magánlaborok bevonásával fogja ezt intézni.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik