Belföld koronavírus

Letartóztatták a hatástalan kézfertőtlenítőt gyártó csalókat

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. május 10-ig – elrendelte annak a két nőnek és két férfinek a letartóztatását, akiket jelentős kárt okozó, bűnszövetségben, közveszély színhelyén és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terheltek megállapodtak abban, hogy a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet idején, a megnövekedett keresletet kihasználva antimikrobális hatással nem bíró, hatóságilag be nem vizsgált terméket gyártanak és értékesítenek hatásos kézfertőtlenítőként jogtalan haszonszerzés céljából. A gyártáshoz és forgalmazáshoz szükséges eszközöket szereztek be és ismeretlen eredetű folyadékokból, ismeretlen összetételű oldatot készítettek, amelyet palackoztak és meghirdettek. Az egyik gyanúsított lánya – a büntetőügy egy másik terheltje – révén egy sértett több mint 22 millió forintot fizetett a hatástalan termékért.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak összehangoltan megállapodtak a terhükre rótt bűncselekmény hosszabb időn át történő elkövetésében, amelyet a lefoglalás és házkutatás, valamint a tanúvallomások is alátámasztanak. Az egyik férfi gyanúsított büntetett előéletű, a terhére rótt bűncselekménnyel egy ellene folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt vált gyanúsíthatóvá.

Mindezekre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a terheltek szabadlábon hagyásuk esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el. A bíróság végzésében megjegyezte, hogy nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet miatt a gyanúsítottak cselekménye kapcsán a közveszély állapota is fennáll, mivel az egész ország területén potenciális és tömeges sérelem bekövetkezése fenyeget.

A nyomozás érdeke a tényállás teljes körű felderítése, amely jelenleg kizárólag a gyanúsítottak egymástól és a büntetőeljárásban kihallgatandó tanúktól történő elszigetelésével biztosítható. Ezt enyhébb kényszerintézkedés nem tudná kiküszöbölni, ezért a bíróság úgy döntött, hogy a terhükre rótt bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására, a terheltek és a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személy viszonyára tekintettel a gyanúsítottak esetében a letartóztatás elrendelése szükséges és indokolt. A végzés nem végleges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik