Belföld koronavírus

Maruzsa Zoltán: Elmaradhatnak a szóbeli érettségik

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt az érettségi vizsgákról beszélt.

Elmondta, azt javasolják a kormánynak, hogy kizárólag az írásbeli érettségi vizsgákat tartsák meg, szóbeli vizsgák csak azon tárgyak esetében legyenek, amelyeknél nincs írásbeli.

Az államtitkár szerint ezzel a módszerrel 14 nap alatt végezni lehetne az érettségivel, ami a legkevesebb kontaktussal járna. Maruzsa arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt aki nem felvételizik, az visszaléphet az érettségitől, és jövőre vizsgázhat.

Egyben törölnék azoknak a jelentkezését, akik előrehozott érettségit terveztek, így 30 ezerrel kevesebb érettségiző lenne. Tehát 113 ezer helyett valamivel több mint 70 ezer vizsgázó.

Azt is elmondta, hogy akinek pénzbe került a felvételi jelentkezés, és visszalépne a járvány miatt, annak az állam visszatéríti a jelentkezése díját.

Kiemelte, erről egyelőre a kormány nem döntött, várhatóan, ez jövő szerdára várható. De az eredeti terveknek megfelelően május 4-étől tervezik az írásbeli érettségik megtartását.

„Nem mindennapi helyzetben nem mindennapian kell cselekednünk” – érettségizők az idei vizsgákról
Már csak négy hét van hátra az idei érettségi időszak kezdetéig, a végzős diákok azonban még mindig nem tudják, mi vár majd rájuk. Három fiatal mesélt lapunknak arról, melyik megoldást preferálnák, és hogyan oldják meg a felkészülést a megváltozott körülmények között.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik