Belföld koronavírus

Népszava: Az ország összes kórházi ágyának több mint felét kiürítik

A fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására, írja a Népszava a birtokába jutott miniszteri levélből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mintegy 60 ezer ágy közül 36 ezret kell felszabadítani.

Ezt viszonylag gyorsan kell majd megtenni, mert Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kedden nyolc napot adott a folyamatra. Ez a gyakorlatban egyébként azt jelenti, hogy azokat a betegeket, akik a 36 ezer ágy egyikében fekszenek, haza kell küldeni, vagy át kell helyezni máshova. Az valószínűtlen, hogy minden ágy foglalt lenne, mert a járvány kezdete óta csak vészhelyzetben fogadnak betegeket.

A Népszava azt írja, az intézkedés nem tesz különbséget a krónikus, és az aktív ellátók között. Az utóbbiak az otthonukba nem küldhető betegeket, például a két napja operált combnyaktöröttet csak az előbbieknek tudnák átadni. Ám ha azoknak is teljesíteniük kell az utasítást, akkor a lap szerint nincs hová áthelyezni az aktív ellátóhelyek ágyairól a betegeket. A krónikus osztályok amúgy is tele vannak az otthonukban nem ellátható, vagy szociális okból idekényszerülő idős, elesett emberekkel. Jó részüket most valószínűleg hazaküldik.

Korábban már megírtuk, hogy Újpesten is kiürítették az egyik idősgondozó részleget. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik