Belföld

Nem nőtt itthon a háttérsugárzás a csernobili erdőtűz miatt

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt – hangsúlyozta az Országos Meterorológiai Szolgálat. Mint kifejtették: április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás. Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai megtekinthetők – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Facebookon az „Országos meteorológiai intézetre” hivatkozva terjed egy álhír miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kéri, hogy ne terjesszen senki hamis információt.

„Rossz hír" Csernobilból: 16-szorosára emelkedett a sugárzás, egy tűz miatt
Száz hektár lángolt a hétvégén az atomerőmű környékén.

Kiemelt kép: YAROSLAV EMELIANENKO/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik