Belföld

A bíróság sem védte meg a kitoloncolástól az iráni egyetemistát

Bármikor kitoloncolhatják Magyarországról azt az iráni egyetemista nőt, akit március elején 12 egyetemista társával együtt a koronavírus magyarországi megjelenésekor különítettek el a Szent László Kórházban kialakított karanténban. A bíróság ugyanis elutasította a fellebbezést a 33 éves orvostan-hallgató ügyében.

A kilenc éve Budapesten élő egyetemistát a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az idegenrendészeti eljárásban. A nő azonnali jogvédelmet kért, mert a közbiztonság veszélyeztetésére hivatkozva társaival együtt ki akarták toloncolni az országból.

A szervezet csütörtöki tájékoztatója szerint a nő ellen elindított idegenrendészeti eljárást egy olyan egy büntető nyomozásra alapozták, amelyben sem az időpont, sem a helyszín nem stimmelt.

A Helsinki Bizottság jogásza elmondta, hogy a nőt, miután március 13-án negatív lett a vírustesztje, azzal gyanúsították meg, hogy március 7-én kora este agresszív magatartást tanúsítva elhagyta a számára kijelölt kórtermet. A rendőrségi dokumentumban szereplő időpontban azonban ő még nem is tartózkodott a kórházban, ráadásul abban a kórteremben egyáltalán nem is járt, amelyet a rendőrök megjelöltek. A bíróság szerdán mégis elutasította a nő fellebbezését.

A Helsinki Bizottság ezt követően a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul az ügyben, de ennek az újabb jogi lépésnek már nincs halasztó hatálya, így csak az idegenrendészettől függ, mikor teszik az egyetemistát egy Irán felé induló gépre.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik