Belföld koronavírus

Még egy hónapig tartaná fenn a korlátozásokat Karácsony, a vidéki polgármesterek viszont akár tovább szigorítanának

Közös sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostor udvarán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerda délelőtt, a kormányülés közben.

Partnerként tekint az önkormányzatokra a kormány – hangsúlyozta Gulyás, aki a szombaton lejáró kijárási korlátozás meghosszabbításáról ugyanakkor egyelőre nem árulta el a kormány álláspontját, noha a kormányülés fő témája ez. A miniszter azt mondta, mindenkitől komoly áldozatokat követel a rendkívüli helyzet, amely nem hetekig, hanem hónapokig is eltarthat. „A kormány készen áll az együttműködésre a polgármesterekkel” – tette hozzá, megjegyezve, hogy „a politikai vitáknak most nincs itt a helye”.

Karácsony Gergely ezután elmondta: megteremtette a mai kormányülés annak a lehetőségét, hogy néhány szakmai kérdést alaposabban megvitassanak.

Azt az álláspontot képviseltem a mai ülésen, hogy még egy hónapig kell fenntartani a jelenlegi korlátozó intézkedéseket. Ezt tanácsoltam a kormánynak is

– közölte a főpolgármester.

Karácsony azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi idősotthonokban, a fenntartó kilététől függetlenül minél hamarabb induljon el a koronavírus-szűrés. Szavai szerint ebben nyitottság mutatkozott a kormány részéről.

A főpolgármester azt is kérte a fővárosiaktól, hogy a közelgő húsvéti ünnepekre is maradjanak otthon.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: egyértelmű az általa képviselt városok vezetőinél, hogy fenn kell tartani a jelenlegi korlátozó intézkedéseket.

Ugyanakkor nem ördögtől való gondolat, hogy a húsvéti ünnepekre szigorítani is kellene

– mondta Szita, aki szerint ezt több vidéki polgármester is szükségesnek tartaná, ugyanis nemcsak a közelgő ünnep, de a jó idő is növelheti az állampolgári fegyelmezetlenséget.

Szita Károly azt tanácsolta polgármester társainak, hogy strukturálják át a költségvetésüket a járvány miatt.

A kaposvári polgármester távozóban az atv.hu-nak nyilatkozott, azt mondta, lehetséges szigorítás, hogy a 65 éven felülieknek ne három, csak két óra álljon rendelkezésre a bevásárlásra, illetve „nem lenne ördögtől való húsvétra, a négy napra sem a szigorítás a lángosozós, fagyizós piknikek” miatt. Szerinte Orbán Viktor jó szívvel vette a javaslatokat.

Kiemelt Kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik