Belföld koronavírus

Új eljárásrend az idősotthonokban

Újabb intézkedésekre utasította a járványügyi hatóság a fenntartókat.

A koronavirus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint az országos tisztifőorvos a kiemelt kockázatúnak tekintett idősotthonokban új eljárásrendet vezetett be. A Müller Cecília által korábban elrendelt látogatási, kijárási, felvételi tilalom érvényben marad.

A korábbi utasításokat egészítették most ki azzal, hogy a fertőzés megelőzéséért minden otthonban létre kell hozni egy csoportot, vagy ki kell jelölni egy embert, aki az esetlegesen kialakuló járványokkal összefüggő feladatokért felelős. A vezetőnek javasolt a területileg illetékes népegészségügyi hatósággal folyamatosan egyeztetnie az intézményben indokolt intézkedésekről.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a szociális dolgozók védelmére, de emlékeztetnek rá, hogy

a kormány rendelete szerint az idősotthonok dolgozóinak akár 24 órás műszak is előírható, amely után 48 órás pihenőidő jár.

A koronavírus-fertőzés megelőzéséért felelős vezető dolga, hogy:

  • minden dolgozó megkapja a szükséges oktatást;
  • a megfelelő kézfertőtlenítő szerek, egyéni védőeszközök rendelkezésre álljanak;
  • bevezessék a takarítási, fertőtlenítési és hulladékkezelési eljárásokat;
  • biztosítsa az intézményben a kellő számú kézmosót;
  • naprakész tervek legyenek az ellátás folyamatosságának biztosítására a dolgozók megfertőződése vagy elkülönítése esetén;
  • figyelemmel kísérje az országos szervek és a területileg illetékes népegészségügyi hatóság tájékoztatását az országos, megyei és helyi járványügyi helyzetről.

Ki kell jelölni aaz intézmény dolgozóinak oktatásáért felelős embert és azokat a dolgozókat, akik kizárólag a gyanús vagy megerősített koronavírusos esetek ellátásában vesznek részt, hogy a fertőzés a többi ellátottra/gondozottra ne terjedjen át!

A koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket mutató dolgozók nem mehetnek munkába, ők telefonon értesítik az intézményt  tüneteikről, otthonukban elkülönítik magukat, tájékoztatják a háziorvost.

A dolgozók minimálisan  használják a tömegközlekedést, kerüljék a zsúfolt tereket, a találkozást másokkal, ismerjék a lakosságra vonatkozó aktuális kormányzati intézkedéseket. A tájékoztató oldal külön felhívja a figyelmet a fertőtlenítés fontosságára az idősek otthonaiban.

Ha tüneteket mutat az ellátott

Fertőzésgyanús ellátott/gondozott esetében haladéktalanul értesíteni kell az illetékes népegészségügyi hatóságot, illetve az idősotthonnal szerződött háziorvost. Az intézmény orvosának kell a fertőzés gyanúját megállapítani, gyanús betegnél is el kell végezni a mintavételt.  Az intézmény orvosa telefonon  értesíti a kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztályát.

Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagy beigazolódott a fertőzés, de tünetei alapján nem igényel kórházi ellátást a gondozott, akkor az otthonon belül kell elkülöníteni egyágyas, komfortos szobákban. A mosdatást, fürdetést, WC használatot az e célra elkülönített helyiségben kell biztosítani.

Ha több beteg van, akkor lehetőleg külön részleget kell számukra létesíteni, lehetőség szerint kijelölt ellátó személyzettel. Igazolt fertőzés esetén a járványügyi hatóság elvégzi a szoros kontaktok felkutatását, gondoskodik a mintavételezésről is.

Az elkülönített állapotát napi szinten ellenőrizni kell, ellátásakor kötelező az egyéni védőeszközök használata, a higiénés rendszabályok fokozott betartása. Biztosítani kell, hogy minden dolgozó tudja, kik azok a gondozottak, akik a fertőzés tüneteit mutatják, gyanúsak, valószínűsített vagy megerősített esetek.

A légúti fertőzésben szenvedő gondozottakkal kontaktusba kerülő egészségügyi és nem egészségügyi dolgozóknak sebészi maszkot, védőszemüveget, védőruhát, kesztyűt kell viselniük. A fertőzés-gyanús vagy fertőzött beteg ellátásakor be kell tartani az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendet.

Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, és a beteg tünetei alapján kórházi ellátást igényel, az intézmény orvosának kötelessége hívni a mentőt és a beteget kórházba szállíttatni, ezzel egyidejűleg értesíteni a helyi járványügyi hatóságot. A kórházi kezelést, a gyógyulást követően a gondozott visszatérhet a szociális intézménybe.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik