Belföld koronavírus

Az orvosi kamara szerint nem megoldás a félmilliós juttatás

„A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500 ezer forintos, egyszeri juttatásról. Tudjuk viszont, hogy Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. Ez a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal” – írja közleményében az érdekképviseleti testület, amely emlékeztet arra, hogy januárban mértéktartó javaslatot tett a bérrendezésre, az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere viszont élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent álláspontja szerint.

Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó. Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet

– fogalmaz a kamara, amely elismeri ugyan az alacsony bérezés miatt az 500 ezer forintos egyszeri juttatás is nagy segítség, ám „a magyar orvostársadalom bajára azonban nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés.”

Kiemelt kép: Kummer János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik