Belföld koronavírus

Népszava: Járványügyi zárlat miatt kedd óta nem ügyel a Szent Imre kórház érsebészete

Orvosok, ápolók kerültek járványügyi megfigyelés alá a Szent Imre kórházban, az érsebészeti osztály kedd óta nem ügyel – írja a Népszava egy birtokukba került iratból.

Az országos tisztifőorvos határozata szerint a kórház főigazgatója hétfő kora délután jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy „ a személyi feltételek nem teljesülése (orvosaink és az ápoló személyzet járványügyi megfigyelés alatt állnak) az érsebészeti ügyeletben való részvételét határozatlan ideig vállalni nem tudja.” A vezető egyúttal azt kérte a tisztifőorvostól, hogy jelöljön ki határozatlan ideig helyettesítő intézményt. Müller Cecília tisztifőorvos válaszában jelezte, hogy csak a járványügyi zárlat végéig kap a kórház mentességet az érsebészeti feladatok ellátása alól.

A Népszava már korábban értesült arról, hogy a kórház összeállított egy, a koronavírus kockázatát felmérő „csekklistát”, amelyen arra is válaszolni kellett a betegnek, hogy kezelték-e az intézmény sebészeti vagy érsebészeti osztályán. Az operatív törzstől és a kórháztól nem kaptak választ arra, mi indokolja ezt a kérdést, de a szerdai online tájékoztatón feltették a kérdést az országos tisztifőorvosnak. Müller Cecília azonban nem adott egyértelmű választ, miért kell a betegeknek beszámolniuk arról, kezelték-e őket a két érintett osztály valamelyikén, csupán annyit válaszolt:

Ez egy nagyon helyes megközelítés, hiszen minden (…) tényt, minden (…) kockázati tényezőt igyekszik felmérni az intézmény, (…) megelőző jelleggel ezek a kérdések nagyon is relevánsak, adekvátak, és jól teszik, hogy megkérdezik.

A válaszadás időpontjában viszont a tisztifőorvos már csaknem két napja tudta, hogy a Szent Imre kórház érsebészeti osztálya keddtől járványügyi zárlat nem ügyel.

kiemelt kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik