Belföld koronavírus

Operatív törzs: Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész országban

Szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere betegségben szenvedett az a 70 éves férfi, aki a koronavírus-járvány legutóbbi halálos áldozata Magyarországon – mondta el az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész ország területén,

jelentette ki a tiszti főorvos, és nem is mindig igazolható egyértelműen a fertőzés útja. Emiatt újra felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki minimalizálja a másokkal való találkozást, és csak a legszükségesebb esetben hagyja el az otthonát. Hozzátette, akinek van kerékpárja vagy autója, azzal járjon munkába a tömegközlekedési eszközök helyett.

Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy az elrendelt és érvényben lévő házi karanténok száma 10 668-ra emelkedett. Eddig 36 főt figyelmeztettek, 210 helyszíni bírságot szabtak ki, 341 főt pedig feljelentettek. Vannak olyanok, akik rendszeresen megszegik a korlátozásokra vonatkozót szabályokat, a rendőrség ezekben az esetekben kénytelen a figyelmeztetés helyett súlyosabb szankciót kiszabni: a kijárási korlátozások ellenőrzése során a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök.

A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt eddig 1187 figyelmeztetést alkalmaztak és 162 feljelentést is tettek. Elmondta azt is, hogy eddig 32 esetben indítottak büntetőeljárás rémhírterjesztés miatt.

A kórházak jelenleg egy hétre elengedő tartalékkal rendelkeznek védőeszközökből, de jön az utánpótlás.

A büntetés-végrehajtásban folytatni fogják az arcmaszkok gyártását, emiatt új gépeket is beállítanak. Emiatt nem csak több maszkot tudnak majd előállítani, hanem lehetőség lesz arra, hogy az egyszer használatos védőeszközök mellett többször mosható maszkokat is tudjanak készíteni az elítéltek.

Van jelentősége a járvány területi eloszlásának – mondta Lakatos Tibor a 24.hu-nak arra a kérdésére válaszolva, hogy az operatív törzs tervezi-e azt, hogy a területi adatok alapján eltérő intézkedéseket alkalmazzanak. Az ügyeleti központ vezetője kijelentette, hogy

a Magyarországon bevezetett intézkedések nem eltúlzottak és nem túl szigorúak, ezért nehezen tudják elképzelni, hogy ezeken enyhítsenek, de az lehetséges, hogy ha szigorítanak, akkor az nem országos érvényű lesz, hanem egyetlen városra vagy térségre fog majd vonatkozni.

Újságírói kérdésre Müller Cecília megerősítette, hogy a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők, valamint a tüdőbetegek különösen veszélyeztetettek, ezért az olyan intézményekben, ahol ilyen betegeket kezelnek, komolyabb protokollokat alkalmaznak. Szintén kérdésre elmondta azt is, hogy az allergiával, illetve asztmával küzdő betegek is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A cukorbetegség, a krónikus légzőszervi vagy vesét érintő betegségek, vagyis az olyan megbetegedések, amelyek legyengítik az immunrendszert, a fiatalok esetében is olyan kockázatot jelentenek, amelyek miatt nekik is otthon kell maradniuk – tette hozzá a tiszti főorvos. Ha valakit házi karanténban ér baleset, a teendő nem különbözik semmiben a megszokottól: súlyos esetben mentőt kell hívni. Kisebb probléma esetén a háziorvost kell keresni.

Az is elhangzott, hogy már kiadták a koronavírus kézikönyvét és az egészségügyi szolgáltatók ez alapján végzik az ellátást. A teszteknél a WHO ajánlása alapján két vizsgálatot végeznek el azért, hogy biztos eredményt kapjanak. Amikor bizonyosan garanciát tudnak vállalni a minőségéért, az a vírus örökítőanyagát kimutató vizsgálat, amely a kijelölt laborokban zajlik – mondta el Müller Cecília azzal kapcsolatban, hogy miért van az, hogy bizonyos esetekben csak harmadik vagy negyedik alkalommal derül ki a pozitív eredmény. Ez utóbbiak más elven működnek.

Még nem jelent meg a koronavírus a magyar börtönökben,

mondta el Lakatos Tibor, hozzátéve, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka már a járvány korai időszakában intézkedett arról, hogy lassítsák a vírus terjedését.

585-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt egy 70 éves férfi, de a gyógyultak száma is nőtt.

Kiemelt kép: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik