Belföld

Felmondás? Segítünk, hogy tedd meg profin (x)

A munkahelyváltás vagy annak megszűnése napjainkban is aktuális téma, ezért nem árt, ha tisztában vagy a lehetőségekkel és kötelezettségekkel. A munka törvénykönyve mellett a munkaadóddal kötött szerződés az irányadó. Tehát ha később nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni, akkor már szerződéskötéskor figyelj oda a felmondással kapcsolatos pontokra.

Mikor kerülhet sor felmondásra?
A felmondást nem csak a munkaadód adhatja be neked, hanem fordítva is. Elfordulhat, hogy egy számodra kecsegtetőbb ajánlatot kapsz, esetleg még nincs meg az új helyed, de munkakeresésben vagy. Megeshet, hogy a munkahelyi körülményeid nem megfelelőek, nem jössz ki a főnököddel, ilyen esetekben neked kell beadnod a felmondást. A szerződésben foglaltaktól és a felmondás fajtájától le kell töltened a felmondási idődet is.

Milyen fajtái vannak a felmondásnak?
A felmondás (korábban: rendes felmondás)
Ha te mondasz fel, akkor nem szükséges indokolnod a döntésedet, viszont le kell dolgoznod a 30 napos felmondási idődet. Amennyiben a munkáltató teszi meg, neki szükséges indokolnia ennek az okát. A felmondást minden esetben írásban kötelező megtenni.

 

Azonnali hatályú felmondás
Erre akkor van lehetőség, ha valamilyen mulasztás vagy gondatlanság történt a munkavállaló vagy a munkaadó részéről, ezt kötelező indokolni. A felmerült problémától számított 15 napon belül kell benyújtani.

Közös megegyezéssel történő felmondás
A felmondások leggyakoribb formája, amiben a munkaadó és a munkavállaló kölcsönösen megállapodnak a felmondás idejében és ezzel kapcsolatos juttatásokban. Fontos tudni, hogy nem kötelező elfogadnod, ha a munkáltatód az orrod elé tolja.

 

A felmondás feltételei
A felmondást beadhatod te is, illetve a munkaadó is, attól függően kinek az érdekében áll a munkaviszony megszűnése. A munkavállalók általában a rossz munkakörülmények vagy kedvezőbb állásajánlat miatt mondanak fel. Míg a munkáltatók akkor élnek ezzel a lehetőséggel, ha nem elégedettek a munkavállalóval vagy anyagi nehézségek miatt nem tudják tovább alkalmazni.

 

A munka törvénykönyve nemcsak a téged, mint munkavállalót véd, hanem a munkahelyet adó vállalkozást is, hogy ne lehessen egyik napról a másikra ellehetetleníteni a működését.

 

A felmondást minden esetben írásos formában kell benyújtanod, tehát nem telefonálhatsz be, hogy holnaptól nem akarsz dolgozni. Egyéb korlátozás nincs, tehát bármikor beadható a felmondás. Viszont nem szűnik meg rögtön a munkaviszony kivéve, ha a próbaidődet töltöd, vagy ha azonnali hatályú a felmondás. A 30 napos felmondási idő alól a munkáltató adhat felmentést. Amennyiben új munkahelyed lesz, érdemes úgy kötnöd a szerződést, hogy a próbaidő lejárta után lépjen érvénybe, így elkerülheted, hogy két szék közül a padlóra ess.

A munkaszerződésben lehetőség van eltérni a 30 napos felmondási időtől is, illetve a közös megegyezéssel történő felmondás esetében is megállapodhattok más időtartamban.

Végkielégítés abban az esetben járhat neked, ha legalább 3 éve az adott vállalkozásnál dolgoztál, ilyenkor egy hónapnyi munkabér illet meg. Ez az összeg egyenesen arányosan növekszik a ledolgozott évek függvényében. Természetesen, ha a közös megegyezés során végkielégítésben is megállapodtok, akkor 1-2 éves munkaviszony után is kaphatsz.

A munkaviszony során ki nem vett szabadságaiddal természetesen rendelkezhetsz, kiveheted a felmondási idő alatt, vagy kérheted a ki nem vett szabadnapok kifizetését is.

 

Jogi következmények

A nem jogszerűen történt felmondás esetén lehetőség van jogorvoslatra is. Ez nemcsak téged illet meg, hanem a munkaadót is. Tehát légy körültekintő te is a felmondással. Közös megegyezés esetén nincs mód fellebbezésre (csak kivételes esetekben, pl.kényszerítés, vagy információ elhallgatás). Viszont ha úgy érzed, hogy az azonnali hatályú felmondás nem volt indokolt, akkor munkaügyi bírósághoz fordulhatsz. Ha a munkáltató nem tudja bizonyítani a felmondásban szereplő indoklást, akkor az elmaradt juttatások mellett kártérítésre is igényt tarthatsz.

 

Felmondás előtt célszerű átolvasnod a munkaszerződésedet, hogy milyen lehetőségeid illetve kötelezettségeid vannak. Amennyiben kétségeid merülnek fel, akkor érdemes konzultálnod egy munkajogásszal is, hogy megfelelő tudással felvértezve egyeztethess a munkaadóiddal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik