Belföld koronavírus

Tirolból hazatérő magyar: Semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a kötelező házi karanténról

Négy autóbuszból és a közel 150 személygépkocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről. A menetnek Hegyeshalomnál kellett átlépnie a határt, úgy tudták, itt lázat mérnek és megkapják a hatósági karantént jelző papírt. Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó egyik magyar szerint nem ez történt.

Kelemen Adrienn azt mondta, hogy semmilyen papírt nem kaptak és még csak lázmérés sem volt a határnál. A Tirolból hazatérő magyarok Facebook csoportjában többen is hasonlóról számoltak be. 

Szijjártó Péter külügyminiszter a hazaérkezőkkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a hazatérőkre két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár. Az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján viszont az hangzott el, hogy nem kell karanténba vonulniuk, mert negatívak a tesztjeik. A hazatérő magyarok szerint viszont senki nem kért tőlük negatív tesztigazolást a határon, Kelemen Adrienn szerint nem is lett volna mit megmutatni. Ők például nem is mehettek háziorvoshoz, mivel az orvos is koronavírus lett.

Müller Cecília tiszti főorvos ma azt mondta a Tirolból hazatérő magyarokkal kapcsolatban, hogy akinek igazolása van a kéthetes osztrák karanténról, azoknak nem kell hatósági karanténba vonulniuk. Aki ezt nem tudja bizonyítani, azoknak otthon kell maradniuk.

Kelemen Adrienn szerint ezt senki nem ellenőrizte, ők mindenesetre önkéntes karanténba vonultak és remélik, hogy mások is ezt teszik.

kiemelt kép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Ajánlott videó

Olvasói sztorik