Belföld koronavírus

Egy elemzés kimutatta: a magyar gazdaság nagyon nehezen áll majd talpra a koronavírus után

Az ING Bank friss elemzése szerint Magyarország gazdasága a koronavírus szempontjából az egyik legsérülékenyebb – ez derül ki a tanulmányból, amelyet a portfolio.hu foglalt össze.

Az elemzés főtézise az, hogy azok az országok, amelyek erősen függnek a koronavírustól szenvedő országokból érkező importtól, és egyben szintén a járvány miatt leállított gazdaságokba exportálnak, mélyebb és elnyújtottabb válságra kell, hogy készüljenek, mint a kevésbé nyitott gazdaságok. Ebből a szempontból Magyarország az egyik legveszélyeztetettebb ország a világon.

Ezt az állítást pedig további számítások és ábrák próbálják alátámasztani.

  • egy adatsor azokat az országokat mutatja, amelyek a legnagyobb mértékben függnek a koronavírussal leginkább sújtott 10 országból érkező inputoktól. Ebből a szempontból Magyarország az ötödik legsérülékenyebb ország az elemzés szerint.
  • a következő ábra a 10 legnagyobb beszállító országtól való függőséget mutatja, ezen a listán is a hatodik legsérülékenyebb Magyarország.

A portfolio.hu cikkében szerepel az is: „feltételezve, hogy a vírus visszaszorítja a költekezési hajlandóságot, az exportfüggő országok érzik meg a járványt gazdasági értelemben a leginkább. A GDP arányosan alacsonyabb exporttal bíró országok (mint az Egyesült Államok vagy Brazília) kevésbé szenvednek majd, mint a külső keresletre jobban támaszkodó gazdaságok (így például Magyarország)”.

Az összegzés pedig az, hogy Magyarország import- és exportfüggősége a koronavírus által leginkább sújtott országoktól egyaránt nagy. Ezért tartozik Magyarország a legsérülékenyebb országok közé.

Képünk illusztráció: MTI/EPA/Justin Lane

Ajánlott videó

Olvasói sztorik