Belföld

A járvány elleni harchoz kórházparancsnok kell

108 kórházból 51-ben ők tehermentesítik az orvosigazgatókat.

Az állami hírtévében Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, veszélyhelyzetben kiemelten fontos, hogy egységes legyen a koronavírus elleni védekezés, központilag irányítsák az anyaggazdálkodást, ellenőrizzék az anyagfelhasználást. A honvédelmi miniszter jelezte: a kórházparancsnoki feladatkört  Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt egy országos kórházparancsnok koordinálja.

A kórházparancsnokok közreműködőként, támogatóként vannak jelen, orvosszakmai, egészségügyi kérdésben nem döntenek.

Az 51 kinevezett kórházparancsnok észrevételeket, igényeket, kéréseket juttat el az országos parancsnokhoz, aki mellett azokat egy törzs feldolgozza, megküldi a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzsnek. Előzőleg a miniszter a TV2 reggeli adásában azt is mondta, az összehangolt működés azért fontos, mert az ország hamarosan eljut a tömeges megbetegedések időszakába. A kórházparancsnokok segítik, hogy az orvosigazgatók a betegellátásra, a gyógyításra tudjanak koncentrálni.

Az állami hírügynökség szerint az M1-en a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetőjeként a honvédelmi miniszter azt mondta, több száz ilyen cég van. Felmérték ezeket, vannak közöttük élelmiszer- és gyógyszeripari, oxigénellátó, energetikai és az infokommunikációs vállalatok is. Közülük első körben 139-et választottak ki. Mostanáig 84 vállalatnál kezdték meg a munkát a honvédelmi irányító törzsek, a héten újabb cégeket választanak ki. Benkő Tibor arról is beszélt, hogy szerinte a magyar lakosság örömmel fogadta a katonák megjelenését a városokban.

Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik