Belföld

Meghalt Chrudinák Alajos

A Panoráma című műsor egykori főszerkesztője március 29-én lett volna 83 éves.

Vasárnap este a Duna Televízió ehhez időzítve adta le a róla szóló portréfilmet, amelyet két hónapja készített Chrudinák Alajosról. Akkor ült utoljára kamera elé. Az egykori televíziós március 11-én hunyt el, de halálhírét csak vasárnap este erősítette meg a Magyar Nemzet.

A lap azt írta, Chrudinák Alajos oknyomozó újságíróként vált ismertté. Bátorsága legendás volt, bírálta a kommunista rendszert, amiért börtönbe is került. Visszavonulásáig számtalan riport-dokumentumfilm került ki a kezei közül, az erdélyi magyarokról, Trianon tragikus következményeiről, a közel-keleti konfliktusról, a kommunista diktatúrák kegyetlenségéről.

Chrudinák Alajost igazán ismertté a Panoráma című műsor tette. Az ő kiállásának volt köszönhető, hogy a Magyar Televízió 1989-ben leadta az erdélyi falurombolások bírálatát Tőkés Lászlótól, de elsőként szerezte meg a Ceauşescu-per felvételeit is. Jobboldali értékrendje miatt végül saját műsorából is eltiltották. Visszavonulása előtti utolsó munkái az Echo TV-n jelentek meg.

Díjai és kitüntetései:

Rózsa Ferenc-díj (1977)
Balázs Béla-díj (1982)
A miskolci tv-fesztivál fődíjai (1976, 1978, 1980, 1982)
Arany Nimfa-díj (Monte-Carlo, 1980)
A lipcsei filmfesztivál különdíja (1981)
Opus-díj (1990)
Széchenyi-emlékdíj (1991)
56-os Hősök Nagyjelvénye (2001)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik