Belföld koronavírus

Rendkívüli segélyt kérnek a kormánytól a sérült gyereket ápoló családok

Nem jelent elegendő segítséget a kormány fogyatékos emberekre vonatkozó intézkedéscsomagja, és több ezer család került lehetetlen helyzetbe a koronavírus-járvány miatt - állítja Orbán Viktornak és Kásler Miklósnak is nyílt levelet küldő több civil szervezet.

Nem jelent elegendő segítséget a kormány fogyatékos emberekre vonatkozó intézkedéscsomagja, a koronavírus-járvány kapcsán továbbra is lehetetlen helyzetben vannak a sérült emberek, illetve az őket ápoló családtagjaik – állítja több civil szervezet. A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület tizenegy másik, több ezer fogyatékos gyermeket nevelő családot képviselő szervezeteivel, csoportjaival közösen nyílt levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, Dr. Kásler Miklós miniszternek, Novák Katalin Család- és Ifjúságért felelős államtitkárnak és Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak.

A járvány által kialakult súlyos helyzetre tekintettel öt pontban foglalták össze kéréseiket:

  • Az érintett családok megnövekedett anyagi terhei miatt kérték az ápolási segély és a GYOD nyugdíjjárulékának átvállalását. Ezzel az intézkedéssel, hasonlóan más réteg járulékfizetésének elengedésével átmenetileg nagy segítséget kapnának, ami most elengedhetetlen ahhoz, hogy a hónapokat túléljék/legyen elég élelmiszerük.
  • Azokban a családokban, ahol fogyatékossággal élő gyermek van, és a szülő, gondozó nem jogosult ápolási segélyre, GYOD-ra havi 10 ezer forintos rendkívüli segély biztosítását kérték a pandémia idejére, valamint extra szabadságot, amennyiben nem tudja ellátni otthonról sem munkáját.
  • A szervezetek kérik, hogy hozzanak létre egy rendelkezést arra az esetre, ha az ápoló személy megbetegedése miatt a kiszolgáltatott ápolt személy egyedül marad, ezért jelöljenek ki megyénként olyan bentlakásos intézeteket, ahol a nem fertőzött súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekeket, felnőtteket azonnal tudják fogadni. Az érintett családok aggódnak szeretteikért, és nem kaptak eddig információt arra vonatkozóan, hogy mi lesz ebben a helyzetben.
  • Az Egyesület a partnereivel közösen plusz anyagi forrás biztosítását kéri a kormánytól az önkormányzatok számára. Március 25-én a kormány Intézkedési tervben veszélyeztetettnek nyilvánította a fogyatékos embereket is és az önkormányzatok feladatkörébe vonta a támogatásra szoruló fogyatékossággal élők ellátását.
  • Sok családnál eddig a nagyszülők segítettek a tisztálkodásban, bevásárlásban, most ez a lehetőség megszűnt, így több család jelezte, hogy nem tud bevásárolni, gyógyszert kiváltani és a nagy súlyú gondozott emelését ellátni. A gondozási, ápolási feladatot önkéntesek nem tudják ellátni, emiatt indokolt hivatásos ápolókat, gondozókat felvennie ideiglenesen az önkormányzatoknak, amit sem a családok, sem az önkormányzatok nem tudnak finanszírozni, mert erre nincs külön forrásuk. Továbbá biztosítsák azt, hogy ezek az ápolók megfelelő védőfelszereléshez jussanak.

A nyílt levél és az aláíró szervezetek listája ide kattintva olvasható.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik