Belföld

Koronavírus: fellégezhettek a patikák

Az elmúlt hetek rohama után csillapodott a gyógyszervásárlási láz.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az állami hírtévében beszélt arról, hogy az elmúlt hetek óriási fogyasztásbővülése után mára csillapodott a gyógyszervásárlási láz. Szentiványi Mátyás azt mondta, a jelenség nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte megfigyelhető volt az elmúlt hetekben.

A főigazgató szerint a koronavírusos betegek gyógyítására használt hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyag kivitelét az országból egészen addig tiltják, amíg a szükséges mennyiséget sikerül megvásárolni a magyar betegeknek.

VG: Kétmillió embernek készülhet koronavírus-gyógyszer Magyarországon
A gyógyszerhez szükséges alapanyagnak hazánk az egyik legnagyobb exportőre.

A hatóanyagot 1955-ben helyezték forgalomba, az Egyesült Államokban és Európa több országában engedélyezték. Nálunk jelenleg nincs törzskönyvezve a gyógyszer, Magyarországon mégis több cég gyártja a hatóanyagot, tette hozzá.

Az MTI által szemlézett műsorban elhangzott, hogy 20 millió darab koronavírus elleni gyógyszert készítenek Magyarországon, a pirulákhoz szükséges hatóanyagokat már tesztelik, az egyik közülük a hidroxi-klorokin-szulfát, amely a malária ellenszerének is a fő alkotóeleme.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik