Belföld koronavírus

Családjaikat hagyta hátra az a hat gondozónő, akik beköltöztek az idősotthonba

A szentbalázsi idősotthon hat gondozónője családját hátrahagyva önként vállalta, hogy a fertőzésveszély csökkentése miatt a járvány végéig karanténban gondozza a rábízott embereket – írja keddi számában a Népszava.

Hogy miért tettek ír, az is kiderül: úgy látták ugyanis, ha mindannyian ingáznak az apró zselici faluba, az túl nagy kockázatot jelentett volna, mivel biztosak voltak benne, hogy a buszon vagy otthon, a családtól előbb-utóbb összeszednék a fertőzést. „Ami, ha rájuk nem is, a csupa nyolcvan év feletti ellátottra végzetes lehet.”

A döntések persze meglepetést, sőt, konfliktust is okoztak.

Tóth Fonai Györgyné intézményvezető azt meséli: a családjaink igazából fel sem fogták, mivel állítottunk haza hétfőn este, bár a férjem azt mondta, ha most ezt elvállalom, ne is menjek többet haza! Az intézményvezető élete párját hagyta odahaza, másvalaki idős szüleit bízta ismerősökre, de akadt olyan is, aki férje mellett három gyerekétől köszönt el, ki tudja, mennyi időre. A legkisebb ráadásul hároméves, ám egyelőre jól bírja, hogy anyukáját csak Skype-on láthatja esténként.

Az otthont most senki sem hagyhatja el, ahogyan be sem léphet senki. „Az ebédet nagy ételhordókban, amiket az átvételkor lefertőtlenítenek, s csak azután kerül a konyhára, ahogyan a hideg élelem is a lehető legsterilebb körülmények közül és közé érkezik” – írja a lap.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik