Belföld koronavírus

Orbán felhatalmazása helyett digitális parlamentet akar az MSZP

Home office törvényhozással gátolnák meg a kormány túlhatalmát.

Az MSZP-frakció olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely a koronavírus elleni védekezés érdekében felhatalmazná az Orbán-kormányt, hogy a veszélyhelyzet idején már kihirdetett rendeletei hatályát június végéig meghosszabbítsa.

Ugyanakkor az Országgyűlés az úgynevezett felhatalmazási törvénnyel ellentétben nem adna át jogköröket a kabinetnek, a parlament

akadályoztatása esetén határozatait elektronikus kommunikációs eszköz alkalmazásával

hozná meg. Az indoklás szerint az Orbán-kormány által kidolgozott katasztrófavédelmi törvény rendelkezései a COVID-19 fertőzés okozta járvány esetében elégtelennek bizonyultak.

A járvány kezelése és következményeinek elhárítása, illetve mérséklése további rendkívüli kormányzati intézkedéseket követel meg, amikhez szükséges törvényi felhatalmazást az Országgyűlésnek kell biztosítani. A törvényhozás felelőssége, hogy e felhatalmazás az alkotmányos keretek között maradjon.

Intézményes törvényi garanciák kellenek, hogy valóban csak a járvány megfékezése és következményei elhárítása érdekében szükséges korlátozásokat vezessenek be az országban.

A szocialisták szerint a kormány a járványra és az általa megalkotott katasztrófavédelmi törvény elégtelenségére hivatkozva nem követelhet magának korlátlan időre szóló, korlátlan tartalmú rendeletalkotási jogkört.

Mint írták, a mostani veszélyhelyzetben a gazdasági élet szereplői, a közintézmények, közigazgatási szervek is kihasználják a digitalizáció lehetőségeit, nincs sem technikai, sem más akadálya, hogy az Országgyűlés is így hozza meg határozatait, hiszen  garantálható a képviselők azonosíthatósága szavazatuk leadása előtt.

A minap a román parlament is online ülésen hagyta jóvá a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendeletet, miután a képviselőket és szenátorokat az online vitát és távszavazást lehetővé tevő számítógépes alkalmazással látták el.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik