Belföld koronavírus

Légúti ambulanciákat alakít ki a kormány

Az egy héttel ezelőtti miniszteri rendelet után, miszerint a 65 év feletti orvosok és más egészségügyi dolgozók nem találkozhatnak közvetlenül a betegekkel, mert életkoruk miatt különösen kitettek a koronavírus-járványnak, újabb lépésre szánja el magát a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma járásonként, illetve kerületenként összevont betegellátó központokat hoz létre – tudta meg a 24.hu. Ezeken az ambulanciákon történhet csak személyes orvos-beteg találkozó. A 444.hu-hoz el is jutott az a miniszteri utasítás, amelyet Kásler Miklós, emberierőforrás-miniszter küldött a járvány elleni védekezésért Müller Cecília országos tisztifőorvosnak szombaton.

Információnk szerint négyféle rendelés lesz a légúti ambulanciákon: légúti felnőtt, nem légúti felnőtt, légúti gyermek és nem légúti gyermek. A légúti arra utal, hogy a központokba azok mehetnek, akiknek légúti tüneteik vannak, tehát láz, köhögés, nehéz légzés vagy torokfájás. Az összes többi praxisban csak távkonzultáció lehetséges a járvány idején.

A döntés (amit az alapellátás eddigi, tehát a járvány előtti működésében az ügyeleti rendszerhez lehetne hasonlítani) mögött az húzódik, hogy a tünetmentes, de fertőzött koronavírusos betegekkel érintkező háziorvosok számát csökkentsék.

Kiemelt kép: Kummer János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik