Belföld koronavírus

Baltával, botokkal támadtak a rendőrökre Encsnél – koronavírusosnak állította be magát egyikük

Letartóztatta a Debreceni Járásbíróság nyomozási bírója azt a négy férfit, akik baltával és botokkal támadtak az intézkedő rendőrökre Encsnél. A rendőrség csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ellenük.

Az encsi rendőrök azért szálltak ki az egyik közeli kistelepülésre csütörtök délután, mert bejelentés érkezett hozzájuk, hogy késsel támadt másokra egy fiatal férfi. A járőrök megjelentek a 21 éves fiatal házánál, hogy elszámoltassák, azonban a bejáratnál lévő helyiek azt mondták, hogy a fiú ittas és agresszív, ezért bevitték és lefektették aludni.

A házból ekkor kijött a fiatalember, aki szidalmazni és fenyegetni kezdte a rendőröket és felszólította őket, hogy távozzanak. A rendőrök megpróbálták igazoltatni, de nem volt hajlandó igazolni a személyazonosságát. Az udvaron lévők közül az egyik gyanúsított kijelentette, hogy a rendőrök senkit nem fognak elvinni. Az egyenruhások ekkor felszólították, hogy ne akadályozza az intézkedést, aminek ő nem tett eleget, ehelyett megragadta az egyik rendőr karját és megpróbálta eltolni a 21 éves fiútól.

A rendőrök könnygázt alkalmaztak vele szemben, ami miatt egy másik férfi ágvágóval a kezében számon kérte az egyenruhásokat, akik erősítést kértek a helyszínre, s annak kiérkezéséig az utcán várakoztak. Két gyanúsított azonban folyamatosan szidalmazta őket, egyikük magához vett egy vasvillát is, amivel a rendőrök irányába szaladt, azt azonban a jelenlévők kicsavarták a kezéből. Egy másik gyanúsított pedig baltát vett a kezébe és azzal futott a rendőrök irányába, azonban a családtagok azt is elvették tőle. Ekkor egyikük felvett egy betontömböt a földről és azt hajította a rendőrök felé.

Úgy tudjuk, hogy a négy férfi közül csak az egyik ismerte be a bűnösségét a gyanúsítotti kihallgatása során, míg három cinkostársa tagadta a bűnösségét. A baltával fenyegetőző 25 éves férfi azt állította a rendőröknek, hogy koronavírussal fertőződött. Elmondása szerint ezt azért mondta, hogy elkerülje az előállítását.

Az ügyben eljáró nyomozási bíró szökés, elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélye miatt mind a négy férfinak elrendelte a letartóztatását. A bíró szerint azért is indokolt esetükben a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása, mivel megalapozottan feltehető, hogy veszélyeztetnék a bizonyítási eljárást, és megpróbálnák megfélemlíteni vagy jogellenesen befolyásolni a kihallgatandó tanúkat és családtagjaikat. De attól is tartani lehet, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A bíróság a letartóztatásról szóló végzésében rámutatott, hogy a gyanúsítottak tisztában voltak azzal, hogy a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében az egész ország területére vészhelyzetet hirdetett ki. Ezen helyzetben pedig különösen fontos, hogy az állampolgárok a hatóságok, így különösen a rendőrség utasításait fegyelmezetten tartsák be.

A végzés ellen a gyanúsítottak és a jelen lévő védők fellebbezést jelentettek be, így az nem végleges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik