Belföld koronavírus

Hat embert kezelnek az intenzíven koronavírus miatt

A koronavírusos megbetegedések növekedése miatt a sajtómunkában is új munkarendet vezetnek be péntektől, ami azt jelenti, hogy nem tart élő sajtótájékoztatót az operatív törzs – jelentette be csütörtökön Kovács Zoltán államtitkár. Ezentúl emailben lehet kérdezni a kormánytól.

A vírus Magyarországon mindenhol jelen van,

hangzott még el.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ szóvivője kijelentette, hogy a kormány továbbra sem tervezi a kijárási tilalom elrendelését, vagy bizonyos területek lezárását. A hatósági karantén betartását ugyanakkor ellenőrzik, illetve azt is, hogy zárva tartanak-e azok az üzletek, amelyek nem szabad nyitva lenniük.

Volt egy olyan hölgy, aki egy pénzintézetben azt kérte, hogy engedjék a sor elejére, mert hatósági karanténban van,

osztott meg egy történetet a szóvivő. Lakatos megjegyezte, hogy több ezer ember munkáját veszik semmibe azok, akik megsértik a házi karantén szabályait.

Továbbra is biztosított az áruforgalom Magyarország teljes területén,

jelentette ki a szóvivő.

A határátkelőkön 60-90 perc a várakozási határidő. Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy a határtól számított 30 kilométeren belüli munkahelyükre el fognak jutni a munkavállalók, ehhez munkáltatói igazolással kell rendelkezni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy

a koronavírusos betegek közül már hatan vannak intenzív osztályon a Dél-pesti Centrumkórházban. 

A betegek differenciálásával kapcsolatban a tiszti főorvos elmondta, hogy ha valaki súlyos tüneteket mutat, akkor azt mentővel szállítják kórházba és ott fogják kezelni. Később elmondta azt is, hogy a jövő héttől már mindenképpen a mentők tesztelik a pácienseket, addig még a kórházak fogják ezt elvégezni, de senki nem marad ellátatlanul. Megjegyezte azonban, hogy ez nem számít sürgősségi ellátásnak, ha várnia is kell a mentőre, meg fog érkezni.

A klinikai tüneteket mutató, de enyhe tünetes pácienseknek nem kell kórházba menniük, nekik elég a hatósági házi karantén, de el kell különülniük a családtagoktól. Ha erre nincs mód, akkor számukra is adott az intézményi karantén lehetősége.

Elindult a járványügyi felderítés azzal a három dél-koreai vívóval kapcsolatban, akikről kiderült, hogy Magyarországról koronavírussal fertőzve tértek haza. Ennél több információval azonban egyelőre nem tudnak szolgálni.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a háziorvosoknak eljuttattak sebészi maszkokat, illetve úgy alakították át a munkát, hogy telefonos kapcsolatnak köszönhetően ne kelljen személyesen találkozniuk a betegekkel. Egy második körben több mint 19 ezer FFP1-es szájmaszkot juttattak el az orvosoknak, ezeket a megyei mentőállomásokon lehet átvenni.

A fiatalok is megbetegszenek, de az idősebbeknél sokkal súlyosabb tünetek jelentkeznek,

jegyezte meg a tiszti főorvos azzal kapcsolatban, hogy mindenkinek felelősen kell viselkednie, és lehetőleg otthon kell maradnia.

Arra kérdésre, hogy a járvány korlátozásokat okozhat-e a véradásban, Müller Cecília elmondta, hogy mivel a következő időszakban felfüggesztik az elektív, nem létfontosságú műtéteket, ezért kevesebb vérre is lesz szükség.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik