Belföld koronavírus

Kásler tervezte, de az Emmi sem állhat át otthoni munkára

Kásler Miklós az elmúlt napokban eltervezte, hogy távmunkát rendel el az Emberi Erőforrások Minisztériumában és a hozzátartozó háttér-intézményekben, de egyelőre ennél a tárcánál sem küldhetik home office-ba a munkatársakat – mondták egymástól független források a 24.hu-nak, akik úgy tudják, erről miniszterelnöki utasítás érkezett. Jóllehet az elmúlt hetekben felmérték a távmunkához szükséges eszköz- és szoftverigényeket, és kiderült, hogy a minisztérium jelentős fennakadás nélkül át tud állni az otthoni munkavégzésre.

A Népszava csütörtökön írt arról, hogy ellentmondásos helyzetek alakultak ki több minisztériumban, mert nincs egységes szabályozás arra nézve, hogy mi legyen a munkavégzés formája a járványhelyzet idején. Volt, ahol hazaengedték az alkalmazottak nagy részét, majd mégis visszarendelték őket. Forrásaink szerint jelenleg semmilyen dátum nincs kijelölve az átállásra.

Most csak egyedi döntéssel maradhatnak otthon a munkatársak, de ők sem távmunkára, hanem szabadságra mehetnek. A pillanatnyilag érvényben lévő szabályok szerint a 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők adhatnak be kérelmet az illetékes államtitkárhoz, ha a szünetelő iskolai oktatás miatt problémássá válik a nyolc órás hivatali bent tartózkodás. A kérelem elbírálása napokba is beletelhet, ezért akinek másképp megoldhatatlan a gyermek elhelyezése, az kénytelen a betegszabadságot választani.

Információink szerint volt olyan minisztériumi épület, ahol különösen feszültté vált a hangulat, miután egy külföldről hazaérkezett alkalmazott nem tartotta be a karanténszabályokat, és bement dolgozni. Az épületben irodáiban több százan dolgoznak, de nem lehet ablakot nyitni, az egész ház levegőztetését egyetlen központi berendezés látja el.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik