Belföld koronavírus

Letartóztatták a férfit, aki nem létező szájmaszkokkal üzletelt

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. április 16-ig – elrendelte annak a külföldi állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akit bűnszövetségben, jelentős kárt okozó csalás bűntettével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt a COVID-19 koronavírus világjárvány okozta veszélyhelyzetet kihasználva, egyelőre ismeretlen bűntársaival megállapodott abban, hogy vagyoni haszonszerzés céljából bűncselekményeket követnek el. Egészségügyi arcmaszkok eladását színlelve a gyanúsított és társai tévedésbe ejtettek egy amerikai céget, amely a beígért – egyébként nem létező – 220 millió egészségügyi arcmaszk fejében több millió forint előleget utalt át a csalóknak különböző bankszámlákra.

Szájmaszkokkal üzletelő csalót fogtak el Budapesten
A rendőrök egy találkozón érték tetten a hondurasi gyanúsítottat.

A terhelt külföldi állampolgár, aki bár 2016 óta Magyarországon él, de kötődéseit még nem sikerült teljes mértékben feltérképezni. A terheltnek Magyarországon élettársa, gyermeke van, jövedelmét, munkahelyét védője igazolta. A bíróság szerint külföldi állampolgárságára és bizonytalan magyarországi kötődésére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne.

A nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van. A tényállás teljes körű felderítése érdekében az elsődleges cél annak megakadályozása, hogy a terhelt az eljárás során eddig még ki nem hallgatott személyekkel kapcsolatba lépjen, illetve bizonyítékok megsemmisítésével, vagy elrejtésével a bizonyítást megnehezítse, vagy meghiúsítsa.

A rendelkezésre álló információk alapján nincs nyoma annak, hogy a terhelt a Magyarországon töltött ideje alatt bármilyen bűncselekménnyel kapcsolatba hozható lenne, látszólag büntetlen előéletű. A végzés szerint jelenleg nem merült fel olyan érdemi adat, amely megalapozná a bűnismétlés veszélyét a gyanúsított vonatkozásában.

A bíróság a fentieket figyelembe véve úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsított esetében kizárólag a letartóztatással biztosíthatók. A végzés nem végleges.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik