Belföld koronavírus

Börtönnek szánták, amiből karanténkórház lesz

Hétfő reggel hat órakor elkezdődött a 150 ember befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórház felépítése a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet elkülönített területén. Orosz Zoltán, a Bünetetés-végrehajtás szóvivője a helyszínen lévő újságíróknak elmondta, hogy a kórház egy hónap alatt fog elkészülni – írta a baon.hu.

Szöget üthet az emberek fejébe, hogy vajon miért esett a választás a kiskunhalasi börtön udvarára, amikor a konténerkórháznak keresett helyszínt a kormány?

Orosz Zoltán azt mondta, hogy „azért esett a kiskunhalasi börtön területére a választás, mert korábban menekültügyi őrzött szállásként működött a volt honvédségi laktanya, ahol a közmű és más szükséges infrastrukturális háttér biztosított, az idő pedig sürget a kórház kialakításához” – azonban van egy másik magyarázat is.

Múlt héten még arról lehetett olvasni, hogy tíz konténerbörtön létesítését nyilvánította közérdekű kormányzati beruházásnak a kormány. Messzinek tűnik, de nem is olyan régen még a „börtönbizniszről” beszélt sokat a kormány, amiről a nemzeti konzultációban is lesz két kérdés. Azért akartak rohamtempóban börtönkonténereket építeni, hogy a túlzsúfoltságot megszüntessék a börtönökben, és ezért ne kelljen kártérítést fizetni a raboknak.

A koronavírus-járvány viszont felülírta a terveket, így Kiskunhalason nem börtönkonténerek, hanem konténerkórház épül a börtön területén.

Kiemelt kép: Munkagépek dolgoznak a 150 páciens befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórház építési munkálatainak előkészítésén a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén 2020. március 16-án. A kórház a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen működik majd. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik