Belföld koronavírus

Felfüggesztetné a hiteltörlesztést az MNB

Az MNB azonnali lépéseket tesz a koronavírus által sújtott vállalati szektor megsegítésére, ezért hiteltörlesztési moratóriumot javasol a vállalatok számára. A Növekedési Hitelprogram keretében nyújtott hitelek esetében év végéig mentességet is ad a jegybank a törlesztés alól, hasonlót javasol a többi hitel esetében is – írta meg a Portfolio.hu.

A jegybank felszólította a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel alkalmazzanak a vállalatoknál törlesztési moratóriumot. Amennyiben ez nem történik meg, az MNB a kormányt kéri, hogy rendelje el a fizetési moratóriumot.

Az MNB saját hatáskörben a Növekedési Hitelprogram keretében folyósított hiteleknél törlesztési moratóriumot hirdet, valamint engedélyezi a hitelek átstrukturálását, a törlesztés ütemezésének átalakítását. Az NHP-ban résztvevő kis és középvállalatok mentességet kapnak az év végéig az NHP-s hiteleik törlesztése alól, és így a bankoknak sem kell a refinanszírozási hitelek törlesztését teljesíteni az MNB felé. Ez potenciálisan több, mint 25 ezer vállalatot érinthet.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik