Belföld

Megállapodtak a béremelésről a Volánbusznál

Megszületett az idei bérmegállapodás a Volánbusznál, az egységes autóbusz-vezetői bérrendszert is megvalósító, átlagosan 10 százalékos béremelésről kötött megállapodást a Volánbusz és a Volánbusz Közlekedési Szakszervezet – közölte a munkáltató hétfőn az MTI-vel. A megállapodást a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége is aláírta.

Az autóbusz-vezetői munkakörben megállapított bruttó alapórabér egységesen 1460 forint lesz, de az egy órára jutó munkabér – a pótlékokkal együtt – elérheti akár a 2300 forintot is. Az egységesített alapbér mellett a járművezetők fizetésében átlátható pótlékrendszert vezet be a társaság.

A nem autóbusz-vezetői munkakörben foglalkoztatott szellemi és fizikai munkavállalók 8 százalékos általános béremelésben részesülnek. A szellemi munkakörben foglalkoztatott munkavállalók további átlagosan 2 százalékos differenciált bérfejlesztésre számíthatnak. Az egyéb fizikai munkavállalók esetében a differenciált bérfejlesztés minőségi pótlék bevezetésével valósul meg, amelynek összege bruttó 30 forint ledolgozott óránként.

A bérelemelésre kizárólag a nem premizált munkakörben dolgozó munkavállalók jogosultak. A társaságnál az idei évtől egységesen bruttó 200 ezer forintos béren kívüli juttatási csomagból választhatnak a munkavállalók. A bérmegállapodás valamennyi érintett munkavállalóra vonatkozóan 2020. április 1-jétől lép hatályba. Az év első három hónapjára a munkáltató egyszeri, bruttó 100 ezer forint összegű kiegészítést ad a béremelésre jogosult munkavállalóknak – közölte a Volánbusz.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik